Mark Zuckerberg kondigde deze week aan dat zijn bedrijf omgedoopt wordt tot Meta. Volgens The New Statesmen trapt niemand in deze goedkope publiciteitsstunt. Verder: Auteur Olivia Laing portretteerde tweeëntwintig jonge klimaatactivisten van over de hele wereld. Maak kennis met ‘Generatie Klimaatcrisis’ & Meer aanraders van de 360-redactie.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
Welkom in Facebooks ‘metaverse’
Deze week veranderde Mark Zuckerberg de naam van zijn bedrijf in Meta. In een toespraak vanuit een luxe woning, met op de achtergrond een knapperend haardvuur, kondigde hij de ‘metaverse’ aan: een digitale wereld gebouwd op virtuele en ‘aangevulde’ reality.
‘De metaverse is een online ruimte waar gebruikers al hun tijd zullen besteden aan het maken van aanpasbare avatars, het bijwonen van virtuele optredens, het bezoeken van virtuele kantoren en het ervaren van digitale functies in de echte wereld door middel van een augmented reality-bril’, aldus Sarah Manavis in The New Statesman.
Manavis noemt de timing van ‘dit masturberende egoproject’ geen toeval, nu Facebook weer eens is blootgesteld aan een storm negatieve verhalen, van de gelekte Facebook Papers tot hoorzittingen van het congres waar Facebook-executives werden doorgezaagd wegens gebrek aan kinderbescherming op het platform.
‘Een herinnering aan andere journalisten: je hoeft hier niet aan mee te doen. Je kunt en moet je lezers blijven bedienen door Facebook Facebook te noemen. Mark Zuckerbergs idiote bedrijfsstunt heeft geen invloed op jou.’
Gaat deze publiciteitsstunt de CEO helpen? vraagt Manavis zich af. Techredacteur van The Guardian Alex Hern tweette: ‘Een herinnering aan andere journalisten: je hoeft hier niet aan mee te doen. Je kunt en moet je lezers blijven bedienen door Facebook Facebook te noemen. Mark Zuckerbergs idiote bedrijfsstunt heeft geen invloed op jou.’
Overigens is er een fikse tegenslag opgedoken: er is al bedrijf dat Meta heet. Maar onoverkomelijk is dit allerminst: voor 20 miljoen dollar doet de eigenaar graag afstand van deze naam. Wij hopen stilletjes dat Zuckerberg zijn volgende megalomane project niet geheel ontoepasselijk ‘360’ zal dopen.
Generatie Klimaatcrisis
Olivia Laing, de uiterst oorspronkelijke essayist uit Groot-Brittannië – wiens meest recente boek Everybody onlangs in Nederlandse vertaling van Henny Corver bij Atlas Contact verscheen –, portretteerde tweeëntwintig jonge klimaatactivisten van over de hele wereld in The Observer. Omdat het de generatie is, schrijft Laing, die in de klimaatcrisis geboren is en met ambitie en volharding het voortouw neemt om dat naderende te keren. Laing stopte zelf op haar twintigste met studeren omdat ze doodsbang was voor de naderende apocalyps en de kortetermijnlogica en het cynisme van het grootkapitaal verafschuwde. Er was toen, in 1997 ook al een drastische gedragsverandering nodig. Toch is er nog maar weinig veranderd, aldus editor at large Katrien Gottlieb.
De getuigenissen van deze tieners en vroege twintigers dwingen respect af. Hoewel hun inzet sterk uiteenloopt, ziet Laing een grote gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor wat er moet gebeuren. Precies de ambitie en moed die nodig is. Hadden onze leiders die inzet maar, aldus Olivia Laing.
De 360-redactie was deze week ook onder de indruk van dit stuk van George Monbiot op De Correspondent: ‘Het bizarste idee dat de mens ooit bedacht: dat je een stukje grond kunt bezitten’.
Lees ook:
Een nieuwe vorm van seizoensarbeid
‘Bellaliz González had nog nooit van Midland, Michigan gehoord, voordat een wit busje haar er eind mei 2020 afzette. De reis van haar huis in Miami, met twaalf collega’s, had ongeveer tweeëntwintig uur geduurd. Ze kwam aan in een regio die was verwoest door een recente overstroming: opengebarsten wegen, ingestorte bruggen. González, een vierenvijftigjarige asielzoeker uit Venezuela, met netjes opgestoken kastanjebruin haar, ging er prat op kalm te blijven in gevaarlijke situaties. In Venezuela had ze als milieu-ingenieur gewerkt en verschillende nationale parken van het land gerund. Maar de afgelopen drie jaar, woonachtig in de VS, had ze zich tot lichamelijke arbeid gewend om geld te verdienen. Eerder die week was ze gerekruteerd om te werken voor een franchise van een reconstructiebedrijf genaamd Servpro, om Midland te helpen opbouwen. Ze droeg schoenen met stalen neuzen, een dikke spijkerbroek en gouden oorringen waardoor ze zich elegant voelde terwijl ze slopend werk deed. Op het werkterrein kreeg ze een neongeel hesje met de naam van Servpro op de achterkant en de woorden Safety Starts with You.’
Het vuile en gevaarlijke opruimwerk wordt grotendeels gedaan door immigranten, velen zonder papieren
Zo begint de met prijzen overladen journalist Sarah Stillman van The New Yorker haar longread getiteld ‘De arbeidsmigranten die klimaatrampen volgen’, over een groeiende groep parttime-arbeiders die achter natuurrampen in de VS aan reizen, zoals agrarische arbeiders de seizoenen volgen, om getroffen gemeenschappen te helpen met opruimwerkzaamheden en wederopbouw, schrijft redacteur IJsbrand van Veelen.
Met het door klimaatverandering toenemende aantal natuurrampen, zoals bosbranden, overstromingen en stormen, groeit ook het aantal herstelbedrijven waar grote investeerders als Blackstone grif geld voor neertellen. Maar het vuile en gevaarlijke opruimwerk wordt grotendeels gedaan door immigranten, velen zonder papieren, zonder ziektekostenverzekering en zonder recht op betaald verlof. De werkers worden geconfronteerd met uitbuiting, letsel en in sommige gevallen zelfs de dood.
Portugal is de nieuwe ‘Californian dream’
Was Portugal – met name de Algarve – vroeger het favoriete toevluchtsoord van bejaarde Duitsers en Britten, tegenwoordig kopen zowel Hollywood-acteurs als Silicon Valley-techmiljonairs hun tweede huis in het Zuidwest-Europese land dat in veel opzichten op de Amerikaanse staat Californië lijkt, schrijft Los Angeles Magazine. Onder andere Madonna en Scarlett Johansson kochten onlangs een appartement in Lissabon.
Portugal heeft met 89 procent de hoogste vaccinatiegraad ter wereld
Om de hoge huren in de omgeving van San Francisco te ontvluchten, verhuizen startende techondernemers uit Silicon Valley massaal naar Portugal, waar de kosten van levensonderhoud laag zijn, net als de belastingen, en Amerikaanse expats makkelijk een visum kunnen krijgen. Daarnaast heeft het land, met 89 procent, de hoogste vaccinatiegraad ter wereld.
De emigratie van de VS naar Portugal nam net voor de pandemie met 33 procent toe en de verwachting is dat die cijfers voor 2020 en 2021 alleen maar hoger zullen uitvallen, schrijft LA Mag.
Redacteur Joep Harmsen bracht vorige week een bezoek aan Portugal en snapt wat de Californiërs aantrekt in het land, al zijn het maar de goedkope maar onweerstaanbare vinho verde en bacalhau. Hopelijk laten ze wel hun techno-optimistische libertarisme in Silicon Valley achter. Waar dat toe kan leidden is te lezen in volgend stuk: