Finland is het gelukkigste land, maar hoe lang nog?

© Joakim Honkasalo / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 7 juni 2024

Al zeven jaar op rij is Finland volgens het World Happiness Report van de Verenigde Naties het gelukkigste land ter wereld. Toch maakt een groot deel van de Finse jongeren zich grote zorgen over de toekomst. Le Monde ging langs bij een aantal van deze jongeren. De weekendtips van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Veel jongeren in Finland zijn niet bepaald gelukkig

Volgens de geluksindex van de Verenigde Naties is Finland al zeven jaar achtereen het gelukkigste land ter wereld. Toch heeft het land, en met name het jongere deel van de bevolking, genoeg om zich zorgen over te maken. De werkeloosheid ligt er hoger dan 25 procent en jongeren zijn bezorgd over de opkomst van extreemrechts en de klimaatcrisis, las redacteur Marc van Rijswijk deze week.

Van de Finse jongeren zegt 37 procent dat ze ontevreden zijn over hun leven, volgens de jaarlijkse enquête waarvan de resultaten vorig jaar in oktober gepubliceerd werden. Op de barometer die wereldwijd het geluksniveau van jongeren meet, staat de Finse jeugd op dit moment op de zevende plaats; de jonge Litouwers hebben de eerste plek van ze overgenomen. In dit artikel van Le Monde lees je een aantal getuigenissen van zulke jeugdige Finnen.


Drie verdiepende leestips

» Elk jaar gaan honderden Kenianen studeren aan topuniversiteiten in de VS en Groot-Brittannië. Na hun afstuderen bevinden velen van hen zich in een vreemde situatie: ze passen zich niet aan in het buitenland, maar hebben ook niet meer het gevoel dat ze thuis thuishoren. Deze prachtige longread van The Guardian laat de eenzaamheid van de internationaal opgeleide elite zien.

» De Spaanse krant El País gaat in een Engelstalig artikel in op het Spanglish, de ‘taal’ die een bedreiging vormt voor het anglocentrisme in de Verenigde Staten. De mix van Spaans en Engels is de snelst groeiende taalhybride ter wereld. Experts schatten dat het door 50 miljoen mensen wordt gesproken. Deze interessante reportage laat zien met welke vooroordelen sprekers worden geconfronteerd en wat de culturele en politieke betekenis is van deze taal als symbool van een hybride identiteit.

» In een indringende reportage laat Le Monde zien wat de gevolgen waren van de eerste atoombomtest in 1945 in New Mexico. Na een jarenlange lijdensweg met ziekten en andere gevolgen van de straling is er nog steeds geen erkenning voor de slachtoffers. Met de recente uitbreiding van de Wet op de Compensatie van Stralingsblootstelling (RECA), komt er eindelijk hoop op gerechtigheid.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven