Een groep Galicische fotografen trok de smeulende bossen van hun thuisregio in om bloedstollend prachtige plaatjes te schieten van het natuurgeweld; een Palestijnse boer vond onder zijn land een Byzantijns vloermozaïek uit de zesde eeuw. De aanraders van de 360-redactie.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
Palestijnse boer vindt Byzantijns mozaïek
Soms, heel soms, komt er ander nieuws uit de Palestijnse gebieden, nieuws dat niet gaat over het conflict tussen Israël en Palestina, schrijft redacteur IJsbrand van Veelen.
Zes maanden geleden was de Palestijnse boer Salman al-Nabahin aan het werk in zijn olijfboomgaard in Gaza en het viel hem op dat sommige van zijn nieuwe bomen niet goed wortelden. Samen met zijn zoon begon hij te graven om te zien of ze de oorzaak konden vinden. De bijl van zijn zoon raakte iets hards en toen de twee mannen de aarde begonnen te verwijderen, ontdekten ze een stenen vloer. Na online zoekwerk realiseerden ze zich waar ze op waren gestuit: een prachtig vloermozaïek uit de Byzantijnse tijd met daarop zeventien afbeeldingen van vogels en andere dieren in felle kleuren. Sinds hun ontdekking is een team van archeologen van het Palestijnse ministerie van Toerisme en Oudheden en van de Franse Archeologische School aan het werk om meer te weten te komen over de ‘geheimen’ van het mozaïek, aldus het ministerie in een recent persbericht.
In dit artikel uit Smithsonian Magazine van Sarah Kuta vind je meer afbeeldingen en informatie over het mozaïek, dat naar schatting zo’n 24 vierkante meter meet en waarschijnlijk uit de vijfde tot zevende eeuw stamt.
Spanje: land van vlammen en as
Jaar na jaar verwoesten branden duizenden hectaren op het Iberisch schiereiland. Revista 5W nam een kijkje in de verwoeste gebieden van Galicië. Het leverde een aangrijpend verhaal op over levens die verwoest zijn door het vuur, maar ook bloedstollend prachtige plaatjes, aldus redacteur Joep Harmsen. Laat dat maar over aan de fotografen van Galicische collectief Ollo.
‘Het eerste project van Ollo Photo, LUMES, opent een visuele deur naar het verbrande Galicië: naast het spectaculaire karakter van de vlammen bieden de beelden een grimmige en uitgebreide blik op een van de ernstigste milieuproblemen. Alleen al deze zomer is Galicië getroffen door de twee grootste branden uit haar geschiedenis, waarbij in totaal meer dan 44.000 hectare is verbrand. De fotografen van Ollo gaan diep het verwoeste land in om te vertellen over het leven na de branden, de onzekerheid waarin degenen die de branden bestrijden werken, de dood van duizenden dieren, de structurele problemen die het bosbeheer verzwakken, de betrokkenheid van bewoners en vrijwilligers bij de verdediging van hun huizen.’ Lees hier het hele artikel en bekijk vooral de foto’s.
Vierdaagse werkweek geen negatieve effecten op productiviteit
360 Magazine publiceerde er al eerder over, maar onderzoek in Groot-Brittannië toont nu ook aan dat de vierdaagse werkweek geen negatieve gevolgen heeft voor de productiviteit van de werknemers, zo las online strateeg Maxim Hoekmeijer in The New York Times.
Halverwege de proef van zes maanden, waarin werknemers van 73 bedrijven wekelijks een betaalde vrije dag krijgen, zeggen 35 van de 41 bedrijven die op een enquête hadden gereageerd dat ze ‘waarschijnlijk’ of ‘uiterst waarschijnlijk’ zouden overwegen om de vierdaagse werkweek voort te zetten na het einde van de proef eind november. Op twee na zeiden alle 41 bedrijven dat de productiviteit gelijk was of was verbeterd. Opmerkelijk was dat zes bedrijven zeiden dat de productiviteit aanzienlijk was verbeterd.
De vierdaagse werkweek biedt werknemers meer tijd om te sporten, te koken, met hun gezin door te brengen en hobby’s uit te oefenen, wat hun welzijn een boost had gegeven en ervoor zorgde dat ze eenmaal weer aan het werk energieker en productiever waren.
Lees ook de volgende artikelen die 360 over het onderwerp publiceerde: