Met Ground.news kunnen gebruikers vergelijken hoe media met verschillende politieke ideologieën nieuwsverhalen behandelen; Fintan O’Toole geeft zijn ongezouten mening over Liz Truss, de nieuwe premier van het VK & Meer tips van de 360-redactie.
Wanhopige dans
Voor een ongezouten mening over de nieuwe prime minister in het Verenigd Koninkrijk, is weinig diepgravend onderzoek nodig, die wordt met verve gegeven door de Ierse historicus Fintan O’Toole in The Irish Times. Een aanrader van editor at large Katrien Gottlieb. Met de ‘absurde toetreding van Liz Truss tot Downing Street 10‘, schrijft hij, ‘lijkt Boris Johnson een genie, Theresa May warm en invoelend en David Cameron een baken van oprechtheid’. Misschien is dat ook wel de truc van de conservatieve tory’s, die ‘maniakaal op Control+Alt+Delete’ drukt door haar leiders met de seizoenen mee te laten veranderen zodat zij met terugwerkende kracht, in een sympathieker daglicht komt te staan.
De Ieren, of ze het leuk vinden of niet, zijn met handen en voeten verbonden met hun buurland. Het is te hopen, volgens O’Toole, dat deze death rattle, niet lang meer duurt en we de komende tijd zullen kijken naar een laatste rite, een wanhopige dans van een wanhopige uitstervende stam.
Ground.news wil je mediabubbel laten barsten
We maken ons allemaal schuldig aan het lezen van nieuws waar we het mee eens zijn. Als je het nieuws aanzet, hoor je de kant van het verhaal van één persoon. En dat draagt nauwelijks bij aan een goed afgerond perspectief. Een nieuwe app hoopt het nieuwsdieet van Amerikanen wat diverser te maken, of hen op zijn minst voor te lichten over hun mediavooroordelen, schrijft onlinestrateeg Maxim Hoekmeijer.
Met Ground News kunnen gebruikers vergelijken hoe media met verschillende politieke ideologieën verhalen behandelen. Wordt er een onderwerp veel besproken in de media, dan vind je op dit medium hoe dit onderwerp wordt verspreid onder links, rechts en centristische uitgevers.
Artikelen van verschillende nieuwsuitzendingen over hetzelfde nieuwsevenement worden samengevoegd tot één verhaal, zodat abonnees alle perspectieven in één weergave kunnen krijgen. Elk artikel is gelabeld (uiterst links, links, centrum-links, midden, centrum-rechts, rechts, uiterst rechts) op basis van de gemiddelde biasbeoordeling.
Lees ook:
Afghaanse corruptie aan het licht
De broer van de voormalige Afghaanse president Ashraf Ghani zou een verborgen belang van 20 procent hebben in Southern Development, een dochteronderneming van een Amerikaanse militaire aannemer die lucratieve contracten voor mineralen binnen wist te slepen. Dat werd vorig jaar onthuld door de onvolprezen journalistieke organisatie OCCRP, het Organized Crime and Corruption Reporting Project, een ngo waarbinnen onderzoekers, media en journalisten samenwerken om misdaad en corruptie aan het licht te brengen in Europa, Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.
OCCRP ontdekte dat de voormalige Afghaanse president Ashraf Ghani het bedrijf, dat dus deels eigendom is van zijn broer, de rechten had verleend om in heel Afghanistan illegaal gedolven chromiet aan te kopen. Chromiet is een bestanddeel voor roestvrij staal en is relatief makkelijk te delven. De Afghaanse regering reageerde woedend na de publicatie van het onderzoek. Het Afghaanse ministerie van Mijnbouw en Aardolie ontkende dat het de hand heeft gehad in een dergelijke overeenkomst en verklaarde dat de bevindingen van het onderzoek ‘ongegrond’ en ‘onwaar’ zijn.
Maar OCCRP zat niet stil en kwam vorige week met de resultaten van een nieuw onderzoek: ‘Nu blijkt uit documenten die door hetzelfde ministerie zijn gepubliceerd dat het bedrijf met de inzameling van chromiet begon toen Ghani nog in functie was. Dat doet nieuwe vragen rijzen over de kennis van de voormalige president over de betrokkenheid van zijn broer bij de deal.’
Het hele verhaal over deze schimmige gang van zaken, tipt redacteur IJsbrand van Veelen, lees je hier.
Britse sportwereld rouwt om overlijden Queen
Heel het Verenigd Koninkrijk is in rouw – en zo ook de sport. Zo hebben de Engelse bonden in elk geval vrijdag een dag van rouw afgekondigd voor de koningin, las redactieassistent Maud Wiersma in The Guardian. De cricketwedstrijd tussen Engeland en Zuid-Afrika en het golftoernooi op Wentworth behoren tot de evenementen die ten minste een dag worden onderbroken als teken van respect.
Alle professionele voetbalwedstrijden op vrijdag en de derde dag van het St Leger-festival, een paardenrace in Doncaster, zijn ook afgelast. In het wielrennen is de Ronde van Groot-Brittannië, die zondag op het Isle of Wight zou eindigen, eveneens gecanceld.
Het voetbal kan echter nog een uitzondering vormen, aangezien de Premier League en de Engelse voetbalbond later bijeenkomen om een definitief standpunt af te spreken. Het zou er toe kunnen leiden dat het hele weekend de wedstrijden worden uitgesteld. Het wordt mogelijk dus een saai en leeg weekend voor sportfans die niets moeten hebben van het koningshuis.