Het Belgische kunsttijdschrift Variétés bood jonge fotografen begin vorige eeuw de kans om hun talent te laten zien. De foto’s zijn herontdekt en worden deze zomer getoond in Huis Marseille, waardoor je een uniek kijkje in de jaren twintig van de vorige eeuw krijg.
Huis Marseille presenteert deze zomer een bijzondere collectie avant-gardistische en surrealistische foto’s uit de jaren twintig van destijds toonaangevende fotografen als Man Ray, Germaine Krull, Berenice Abbott, László Moholy-Nagy, Florence Henri en Eli Lotar. De prints danken hun bestaan aan het internationale podium dat het Belgische kunsttijdschrift Variétés jonge fotografen en hun nieuwe beeldtaal bood en zijn ooit herontdekt tussen de meer dan 150.000 persfoto’s van het Vlaamse dagblad Vooruit.
Het kunsttijdschrift moet een broedplaats zijn geweest van allerlei talent dat zich liet zien in opvallende beeldcombinaties. Prentbriefkaarten, filmstills, antropologische opnamen en mode- en sportfoto’s werden gecombineerd met foto’s van avant-gardefotografen. Oprichter Paul-Gustave van Hecke (1887-1967) gooide het oude vertrouwde na de Eerste Wereldoorlog overboord en liet
kunstenaars erop los experimenteren met andere camerastandpunten en extreme close-ups. Vanaf dat moment kon alles gebruikt worden in de fotografie; luchtfoto’s en technieken uit de wetenschap, röntgen- en micro-opnamen. Elke grens moest worden overschreden.
Man Ray stond vanaf het eerste nummer in Variétés, evenals de Franse fotograaf Eugène Atget (1857-1927), die door Man Ray was ontdekt en in wie de surrealisten hun voorloper herkenden. Later werden ook – alle drie immigrant in Parijs – Germaine Krull, bekend met haar foto’s van moderne staalconstructies als de Eiffeltoren en haveninstallaties, Eli Lotar en André Kertész in de
katernen opgenomen.
Variétés. Fotografie en avant-garde, Huis Marseille, 24/06 tot 22/10