Ook in 2022 volgde 360 de grote (en kleine) internationale ontwikkelingen op de voet. Welke artikelen van het afgelopen jaar mag je absoluut niet hebben gemist? De 360-redactie selecteert de meest lezenswaardige artikelen van het afgelopen jaar.
De ontmaskering van een Russische spion
‘Uit een door de politie van Napels afgegeven verblijfsvergunning die is opgevraagd door La Repubblica, blijkt dat ze uiterlijk in oktober 2015 is verhuisd naar een appartement in de chique wijk Posillipo, met uitzicht op de Golf van Napels. In de drie jaar daarna bereikte de carrière van “Maria Adela” als Russische spion in Napels haar hoogtepunt. Ze werd er een bekende verschijning in de sociale scene. Ze opende een boetiek voor sieraden en andere luxeartikelen, waar ze later een club van maakte die populair was in de hogere kringen, en werd secretaris van een liefdadigheidsinstelling waarvan de bijeenkomsten werden bezocht door medewerkers van het NAVO-hoofdkwartier in de stad.’ Aldus Christo Grozev van het onvolprezen onderzoekscollectief Bellingcat in het artikel ‘De ware identiteit van een Russische spion’, dat verscheen in het oktobernummer van 360 Magazine.
Voor redacteur IJsbrand van Veelen bezitten artikel én onderzoek alle ingrediënten om het tot zijn favoriete stuk van 2022 te maken. Het is een klassiek verhaal over een groots opgezette en lang voorbereide poging tot spionage plus ontmaskering, compleet met knappe, mysterieuze vrouw die Russisch spion blijkt te zijn; de beau monde van Napels; juwelen die nep blijken te zijn en een internationale cast met onder meer de Amerikaanse marine en NAVO-officieren. Maar bovenal zijn het de fabelachtige inventiviteit en onderzoekskracht van Bellingcat en partners die dit tot een geweldig journalistiek product maken.
2022: Oorlog, honger, pandemie, abortus en crypto
De oorlog in Oekraïne, die op 24 februari begon toen Russische troepen via Belarus het land binnenvielen, zette dit jaar een desastreuze kettingreactie in gang en raast nog steeds voort. Een van de gevolgen was een wereldwijde stijging van de voedselprijzen door het stilvallen van de Oekraïense graanexport en de westerse sancties tegen Rusland. Hoe handelaren van deze schrijnende situatie probeerden te profiteren staat beschreven in dit uitstekende artikel van het Zuid-Afrikaanse The Continent: ‘Gokken met graan: hoe westerse speculanten verdienen aan honger in Afrika’.
Het blijft op zijn zachts gezegd zuur dat er een oorlog voor nodig was om Oekraïne op de kaart te zetten
Er is veel over geschreven en het wordt alom bewonderd: de veerkracht van het Oekraïense volk. Het blijft op zijn zachts gezegd zuur dat er een oorlog voor nodig was om dit bijzondere land en zijn mensen op de kaart te zetten, aldus redacteur Joep Harmsen. The New York Times maakte deze enigszins hoopvolle reportage over hoe jonge mensen in Kyiv zich inzetten voor hun land en de wederopbouw ervan én samen feesten: ‘Uitgaan in Oekraïne: eerst puinruimen, dan feesten’.
Zo zijn er nog een paar andere stukken die niet mogen ontbreken om 2022 te duiden. Zo leek 2022 het jaar waarin wereldwijd het coronavirus onder controle kwam – totdat China afscheid nam van zijn zerocovidbeleid. In dit prachtig geschreven artikel loopt Pablo Garrigós Cucarella Revista 5W mee met een team virologen die onderzoek doet naar het ontstaan van nieuwe pandemieën in de Oegandese oerwouden: ‘De strijd tegen de pandemieën van de toekomst begint in dit Oegandese bos’.
Begin dit jaar analyseerde het Amerikaanse Mother Jones al hoe het conservatieve Hooggerechtshof het federale recht op abortus in het land zou afschaffen: ‘Zo wil deze Amerikaanse rechter het recht op abortus afschaffen’. En laat dit artikel van Süddeutsche Zeitung zien hoeveel gebakken lucht er in de markt van NFT’s en cryptovaluta zit, die dit jaar compleet instortte: ‘Bored Ape Yacht Club: het toegangskaartje tot een digitale avant-garde’.
Het beste van het beste
Het beste artikel uit de wereldpers kiezen en daar dan weer het beste van? Het blijkt een onmogelijke opdracht. Want wat maakt nou precies een artikel zo goed dat het in deze categorie doet belanden. Dat kan van alles zijn, de relevantie, de scherpe analyse, de interessante invalshoek de onverwachte maar toch ook hout snijdende mening of speelt juist het onderwerp een grote rol, of het onderzoek? Al die ingrediënten samen of enkele afzonderlijk kunnen leiden tot een goed stuk en komen in aanmerking voor een zogenaamde reprint in ons blad, 360 Magazine, aldus editor at large Katrien Gottlieb.
Om geen hiërarchie in de kwaliteit van onze publicaties te maken, heb ik ezeltje prikje gespeeld op de edities die wij dit jaar voor u gemaakt hebben en wonderlijk genoeg kwam de staart in dit artikel terecht: ‘Het meedogenloze ideaal. Waarom we allemaal gelukkiger, fitter en rijker willen zijn’.
De beste versie van onszelf, het lijkt me een goed voornemen
Wonderlijk omdat de opdracht het beste van het beste te zoeken in brede zin van het woord, met cases en rake bespiegelingen beschreven wordt door psychoanalyticus Josh Cohen in The Economist. Wat bijvoorbeeld de impact is van alle hoge idealen die er gekoesterd worden. En waarom het straks nog moeilijk wordt om ‘gewoon’ te zijn. Hij vraagt zich af of perfectionisme de weg is naar succes in ons volwassen bestaan. En meent dat het in werkelijkheid een fundamenteel kinderlijke houding is, die ons doordringt van de overtuiging dat het leven in feite voorbij is zodra we de hoop laten varen om de beste versie van onszelf te worden. Terwijl, zo merkte hij bij een van zijn patiënten, het tegendeel waar werd. Het was het moment waarop ze eindelijk kon gaan leven. Zij leed aan ziekelijk perfectionisme, maar de beste versie van onszelf, het lijkt me een goed voornemen.
Pacifisme in tijden van oorlog
2022 was het jaar van wapengekletter zoals we dat decennialang niet meer hebben meegemaakt in Europa. De oorlog in Oekraïne dwong EU-landen ertoe haast hun hele wapenarsenaal naar het oosten te sturen om zo mee te helpen in de strijd tegen Rusland. Er was brede consensus in de politiek: van links tot rechts stond iedereen achter deze constante wapenleveranties. Een belangrijke stem leek te ontbreken in het debat. Een stem die we vorige eeuw wel veel meer hoorde. Die van het pacifisme, schrijft redacteur Boris van der Spek.
Kunnen de Europese waarden verdedigd worden zonder enkel wapens naar Oekraïne te sturen? Slaan we niet teveel door? De Italiaanse filosoof Donatella di Cesare vroeg het zich af in dit belangrijke stuk over pacifisme anno 2022: ‘Wat het in deze tijd betekent om pacifist te zijn’.