Het Colosseum in Rome gaat voor 15 miljoen euro op de schop. Verder: Met Reasons to be Cheerful is er eindelijk een plek voor goed nieuws & Meer aanraders van de 360-redactie.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
Het Colosseum krijgt een make-over
Het Colosseum, de beroemdste antieke bezienswaardigheid van Rome, gaat op de schop, schrijft redacteur IJsbrand van Veelen. De Italiaanse minister van Cultuur, Dario Franceschini, onthulde begin deze maand hoe de reconstructie van de arenavloer van het Colosseum eruit zal komen te zien. Een technisch adviesbureau uit Milaan bedacht het winnende voorstel voor een volledig intrekbare en verwijderbare vloer van zo’n 3000 vierkante meter. Die nieuwe vloer bestaat uit een rooster van houten latten die kunnen draaien om de onderliggende kamers te onthullen. Hoe dat precies werkt laat dit filmpje zien.
‘Je kunt er overheen lopen, naar midden van de arena, op dezelfde manier als bezoekers dat konden tot het eind negentiende eeuw,’ aldus een tevreden Franceschini.
Volgens The New York Times gaat het project zo’n 15 miljoen euro kosten. Naar verwachting is het in 2023 voltooid en dan kan het Colosseum worden gebruikt voor evenementen zoals heropvoeringen van gladiatorengevechten. Een zevende deel van de vloer werd in 2000 overigens al bedekt. Die operatie werd destijds ingehuldigd met een uitvoering van Oedipus Rex, de tragedie van Sophocles.
Vrolijkmakend nieuws
Soms ontdekken ook wij nog wel eens een nieuwe bron, zoals deze week Reasons to be Cheerful. Regelmatig hebben we op de redactie gesprekken over hoe we de lezers wat soelaas kunnen bieden van alle ellende die we in kranten wereldwijd tegenkomen. Niet om de ogen te sluiten, maar om te benadrukken wat er allemaal wél goed gaat. En dat is precies de missie van dit platform, aldus hoofdredacteur Laura Weeda.
Zo gaat dit artikel over WikiAfrica: de eigen variant die in Afrika van de online encyclopedie wordt opgezet, omdat ‘In de media en het academische discours en ook in de collectieve verbeelding Afrika onderhevig blijft aan een westerse blik’, aldus de site. Zeker een derde van de artikelen die door Afrikaanse nieuwsorganisaties worden gepubliceerd, zou in feite afkomstig zijn van buitenlandse persbureaus. Initiatiefnemer Adama Sanneh wil de burgers van het continent van ‘passieve consumenten’ veranderen in ‘actieve transformatoren’ van kennis. En initiatief naar ons hart natuurlijk, want ook wij zoeken het nieuws liefst bij de bron.
Fun fact: oprichter van de site is David Byrne, de voormalig zanger van Talking Heads.
Vrije wil is een illusie
In de categorie nog minder vrolijkmakend nieuws: de vrij wil bestaat niet, althans dat beweert een groeiend aantal filosofen en hersenwetenschappers in dit essay van Oliver Burkeman in The Guardian.
‘Nu het mogelijk is om – dankzij neuro-imaging – de fysieke hersenactiviteit die met onze beslissingen gepaard gaat te observeren, is het gemakkelijker om die beslissingen te beschouwen als gewoon een ander onderdeel van de mechanica van het materiële universum, waarin de “vrije wil’ geen rol speelt’, schrijft Burkeman. In het kort: we denken dat we zelf een beslissing maken, maar in feite ligt die al voorgeprogrammeerd in ons brein.
Toch is Burkeman niet helemaal overtuigd van ons gebrek aan vrije wil. ‘[Dat idee] is gewoon in strijd met te veel andere zaken die evident lijken te zijn in het leven.’ Maar hij ziet ook een positieve kant aan de gedachte: ‘Zelfs als het slechts als een hypothetische mogelijkheid wordt beschouwd, is het scepticisme ten aanzien van de vrije wil een tegengif voor die sombere individualistische filosofie die stelt dat wat iemand bereikt werkelijk alleen van hem is – en dat je dus alleen jezelf de schuld kunt geven als je faalt.’
We modderen allemaal maar wat aan in het leven. Of dat voorgeprogrammeerd is ons brein of ons eigen onvermogen, wie zal het zeggen, zegt redacteur Joep Harmsen.
Hartekreet
Voor iedereen die blij is weer op een terras te kunnen zitten of de Kalverstraat met tasjes vol aankopen door te sloffen, al was het maar om van de ‘afgepakte vrijheid’ te genieten, even een wrange reminder. Correspondent Marjon van Royen, al jarenlang ingeburgerd in Rio de Janeiro, liet een hartekreet horen: ‘Hier de politie die vandaag grootste bloedbad uit geschiedenis #RiodeJaneiro aanrichtte. Officieel om “kinderen en jongeren te beschermen tegen de drugshandel”.
Ik zie hier tientallen foto’s van dode, bebloede jongeren in de straten. Een dode tiener hebben ze op paarse stoel gehesen en zijn duim in zijn mond gestopt. Als vernedering.’
Terwijl het Hooggerechtshof vorig jaar elke politieoperatie in de favela’s van Rio heeft verboden, zou deze enorme operatie worden geleid door de afdeling ‘kinder- en jeugdbescherming’ van de politie. Even gruwelijk en onbegrijpelijk als wat er in Myanmar gebeurt, zegt editor at large Katrien Gottlieb. Zijn soldaten en agenten in beide landen dan zo corrupt en/of doorgesnoven dat het niet in ze opkomt dit soort krankzinnige dienstbevelen te weigeren?