In Nederland is het dit weekend warm, maar dat is niets vergeleken met het Mexicaanse Hermosillo. De inwoners van die stad trotseerden onlangs temperaturen van bijna 50 graden Celsius. De leestips voor dit weekend van de 360-redactie.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
Privacyproblemen bij Threads
Deze week kwam Facebook-moederbedrijf Meta met Threads, waarvan wordt verwacht dat het een grote concurrent voor Twitter zou kunnen worden. Ook al werd de app in meer dan honderd landen gelanceerd, in de EU is hij nog niet te vinden vanwege zorgen over de privacy van gebruikers. De commissie voor databescherming DPC, de in Ierland gevestigde privacywaakhond van de EU, heeft Threads niet actief geblokkeerd, maar Meta is nog aan het uitzoeken hoe de app in Europa gelanceerd kan worden, gezien de strikte privacywetgeving in de EU.
Het online nieuwsplatform Quartz zette op een rijtje voor welke privacy-aspecten van Threads de EU-waakhond gevoelig zou kunnen zijn. Je leest ze hier. Een aanrader van redacteur IJsbrand van Veelen.
Verschroeiende hitte in ‘zonnestad’ Hermosillo
Als je denkt dat het dit weekend in Nederland al warm is, moet je eens langsgaan bij het Mexicaanse Hermosillo. In die stad in het noorden van het land werd het afgelopen maand 49,5 graden Celsius. Fysiek afreizen is niet nodig, dat deed The New York Times al voor je. De fotoreportage van zwetende spreken Mexicanen spreekt voor zich, aldus redacteur Joep Harmsen.
Hermosillo stond al bekend als de ‘zonnestad’, maar bijna 50 graden was ook voor de meest geharde inwoners wat gortig. ‘Het was alsof er vuurballen naar me werden gegooid,’ zei Isabel Rodríguez uit de stad in de staat Sonora tegen The New York Times. Die hoge temperaturen zijn niet zonder gevolgen. Tijdens een hittegolf afgelopen maand overleden 110 mensen door de warmte – en honderden boerderijdieren.
Toch lijkt het normale leven in de stad door te gaan: ‘scholen bleven open en vrouwen liepen met hun kinderen naar school; voetbalwedstrijden stonden nog steeds gepland voor de middag’, schetst het dagblad uit New York. Met het opwarmende klimaat zijn deze extreem hoge temperaturen misschien maar iets waar we aan moeten wennen.
Vijf verdiepende leestips
» Filosoof Slavoj Zizek schreef een interessante beschouwing in New Statesman over de rellen in Frankrijk en wat het antwoord van links op de sociale onrust moet zijn. Zijn punt is even verrassend als spot on: Links moet zich meer inzetten voor ordehandhaving en veiligheid, een traditioneel rechts thema. Waarom? Omdat de armen veel meer te lijden hebben onder de vernielingen van publieke voorzieningen als het openbaar vervoer dan de rijken. Lees het hier.
» In Los Angeles Times schetst columnist Jean Guerrero een ontluisterend beeld van de radicalisering binnen de Republikeinse Partij als het gaat om migratie en de houding tegenover Mexico. Was Trumps slogan nog ‘Build that wall’, tegenwoordige bezigen rechtse politici in de VS stevigere taal: ‘Bomb the Mexicans’. Om de drugsepidemie in het land te bestrijden stellen Republikeinen voor om Mexico binnen te vallen. Guerrero merkt terecht op dat de Mexicaanse kartels hun drugsoorlogen uitvechten met Amerikaanse wapens.
» Onlangs overleed de Oekraïense schrijver Victoria Amelina aan de gevolgen van de verwondingen die ze opliep tijdens het Russische bombardement van een restaurant in Kramatorsk. The Guardian publiceerde deze week een prachtig essay van haar hand. Daarin schrijft ze over haar jeugd in Kyiv en opgroeien in de schaduw van Moskou. Sinds de oorlog in Oekraïne, zo schrijft Amelina, ontdekte ze pas wat het betekende om Oekraïens te zijn.
Lees ook:
» In 2050 moeten alle Nederlandse woningen aardgasvrij zijn en ook in Duitsland wil de regering iedereen aan de warmtepomp. Maar hoe doen ze dat in ander Europese landen? Bijvoorbeeld in Polen, waar sommigen hun huis nog verwarmen met een kolenkachel. Süddeutsche Zeitung zocht het uit.
» Een andere factor in de energietransitie is het uitfaseren van de verbrandingsmotor. De elektrische auto is een oplossing, maar hoe zit het met de waterstofauto? Lang werd de door waterstof aangedreven wagen gezien als de opvolger van de benzineslurper, maar daar is weinig van terechtgekomen, ondanks miljardeninvesteringen, blijkt uit deze reportage van Der Spiegel. Waar ging het mis?