Hoe de klimaatcrisis de talenrijkdom terugdringt

© Nick Fewings / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 4 april 2025

Wetenschappers en taalkundigen hebben een opvallend verband ontdekt tussen biodiversiteit en talenrijkdom: gebieden die biologisch divers zijn, zijn vaak ook rijk aan talen. Dat betekent dat door de klimaatcrisis niet alleen planten en dieren, maar ook steeds meer talen verdwijnen. De weekendtips van 360.

Drie verdiepende leestips

» De snelle opmars van kunstmatige intelligentie staat op het punt de mondiale arbeidsmarkten te veranderen. Volgens schattingen zullen er wereldwijd honderden miljoenen banen verdwijnen. Om de gevolgen van het verdwijnen van banen te verzachten en sociale onrust te voorkomen, kunnen regeringen gedwongen worden om de belastingen op rijkdom en bedrijfswinsten te verhogen. Je leest er meer over in deze analyse van Project Syndicate.

» Wetenschappers en taalkundigen hebben een opvallend verband ontdekt tussen de biodiversiteit van de wereld en haar talen. Gebieden die rijk zijn aan biologische diversiteit, zijn vaak ook rijk aan taalkundige diversiteit. Hoewel wetenschappers nog niet helemaal begrijpen hoe deze twee samen opgaan, suggereert een sterke geografische correlatie dat meerdere factoren (ecologisch, sociaal, cultureel) beide vormen van diversiteit beïnvloeden. Deze gebieden met een hoge diversiteit bevinden zich ook vaak in de frontlinie van de klimaatcrisis. Waar planten- en diersoorten verdwijnen, volgen talen, dialecten en unieke uitdrukkingen vaak een soortgelijk patroon van achteruitgang. In deze longread van Noema Magazine lees je hoe de klimaatcrisis ervoor zorgt dat niet alleen de natuur, maar ook de talenrijkdom te gronde gaat.

» Een Duitse vriendengroep heeft een gezamenlijke rekening omdat ze eerlijker met geld willen omgaan. Ze leveren financiële bijdragen aan reizen van vrienden zonder zelf deel te nemen en als een vriend een uitgave van 100 euro of meer wil doen, overleggen ze daar eerst over met elkaar. Kan dit echt werken? Je leest het in deze reportage van Der Spiegel.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven