Hoe Indiase suikervelden slavernij in stand houden

Velik Ho / Unsplash ©
360 Magazine | Amsterdam | 12 april 2024

De frisdrankmerken Coca-Cola en Pepsi halen hun suiker onder andere uit de Indiase staat Maharashtra. Een schokkende reportage van NYT en Fuller Project laat zien hoe de twee bedrijven op die manier een wreed arbeidssysteem in stand houden. De weekendtips van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Dwangarbeid op Indiase suikerplantages nog springlevend

De frisdrankfabrikanten Coca-Cola en Pepsi hebben eraan meegeholpen om van de Indiase staat Maharashtra een grootmacht te maken op het gebied van suikerproductie. Uit een onderzoek van The New York Times en Fuller Project is echter gebleken dat deze merken ook hebben geprofiteerd van een wreed arbeidssysteem dat kinderen uitbuit en leidt tot de onnodige sterilisatie van vrouwen in de werkende leeftijd, zo las redacteur Marc van Rijswijk deze week.

Jonge meisjes worden tot illegale kindhuwelijken gedwongen zodat ze samen met hun echtgenoten suikerriet kunnen snijden en verzamelen. In plaats van loon te ontvangen, werken ze om voorschotten van hun werkgevers af te betalen – een regeling waarbij ze een vergoeding moeten betalen voor het feit dat ze niet op het werk zijn, zelfs als ze naar de dokter gaan. Lenen met toekomstig loon dompelt hen verder in de schulden, waardoor ze er zeker van zijn dat ze volgend seizoen en daarna terugkeren naar de velden. Lees de aangrijpende longread van The New York Times hier.


Drie verdiepende leestips

» Wael Dahdouh, het hoofd van het televisiekantoor van Al Jazeera in de Gazastrook, verloor een deel van zijn gezin en familie aan Israëlische bombardementen. In een interview met El País beschuldigt hij Israël ervan dat het opzettelijk Palestijnse verslaggevers doodt zodat ze niet doorgaan met het documenteren van de oorlog. ‘Gazaanse journalisten slagen er in om slechts een klein deel van de barbaarsheid te vertellen.’ Lees zijn aangrijpende interview met de Spaanse krant hier.

» Spaanse jongeren lijken steeds meer te voelen voor een dictatuur als staatsvorm, aldus een artikel van El Mundo met in de kop de vraag: ‘Wat hebben we aan democratie als we niet vooruit kunnen?’ Onzekerheid, werkloosheid en politieke onvrede hebben de nieuwe generaties vervreemd van het democratische ideaal. Steeds meer tieners geven toe dat ze bereid zijn hun vrijheid op te geven als dat economische vooruitgang garandeert. Lees hier de interessante longread over de autoritaire tendensen onder jongeren in een land dat nu bijna vijftig jaar democratie kent.

» OpenAI, Google en Meta negeerden het bedrijfsbeleid, veranderden hun eigen regels en bespraken het omzeilen van de auteursrechtwet toen ze online informatie zochten om hun nieuwste kunstmatige intelligentiesystemen te trainen. In een erg goed en spannend geschreven onderzoeksartikel laat The New York Times zien hoe techgiganten hoeken afsnijden en regels aan hun laars lappen om gegevens te verzamelen voor hun AI-toepassingen. Lees het artikel hier.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven