Italiaanse fascisten introduceerden eind negentiende eeuw het wielrennen in hun kolonie Eritrea om hun raciale superioriteit te demonstreren. Tegenwoordig is het Afrikaanse land een grote naam op het internationale wielertoneel. De weekendtips van 360.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
Drie verdiepende leestips
» In 2018 verwoestte een dodelijke aardbeving vierhonderd scholen op het Indonesische eiland Lombok. In het kader van een project voor een circulaire economie worden bepaalde klaslokalen op het eiland herbouwd met behulp van aardbevingsbestendige stenen die gemaakt zijn van gerecycled plastic. De strijd tegen verspilling draagt ook bij aan het verzekeren van een toekomst voor Indonesische kinderen. Lees hier de boeiende reportage van Al Jazeera over deze ‘legoscholen’.
» Toen Italiaanse fascisten in de vorige eeuw de scepter zwaaiden in hun kolonie Eritrea, gebruikten ze de wielersport om hun raciale superioriteit te demonstreren. Tegen de Eritrese wielrenners moesten ze echter algauw het onderspit delven. Eritrea stond al lange tijd bekend als het beste wielerland van Afrika, maar de faam van het land verspreidt zich nu ook internationaal.
Zo schreef de Eritrese wielrenner Biniam Girmay dit jaar geschiedenis door in de Tour de France de groene trui te winnen. Ondanks de uitdagingen, zoals beperkte middelen en restrictief reisbeleid, blijft fietsen een symbool van nationale trots en veerkracht voor Eritrea. In dit artikel van African Arguments lees je hoe een koloniale erfenis een nationale passie werd.
» In afgelegen gebieden van Niger is de digitale kloof groot en nationale operatoren laten het afweten. Hoewel Starlink, een satellietinternetdienst van Elon Musks bedrijf SpaceX, door de Nigerese overheid verboden is, wint het snel terrein in geïsoleerde gebieden. Dankzij het Starlink-systeem lukt het de lokale bevolking om de internettoegang te krijgen die nodig is voor hun sociale en economische leven. Lees hier de reportage van de Nigerese nieuwszender Studio Kalangou.