In China gaan dorpen steeds meer op elkaar lijken

© Nuno Alberto / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 11 april 2025

De afgelopen twintig jaar zijn in China, dankzij de explosieve groei van het toerisme, min of meer fictieve oude dorpen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Maar ze zijn allemaal volgens hetzelfde model gebouwd, waardoor toeristen er al snel op uitgekeken zijn. De weekendtips van 360.

Drie verdiepende leestips

» De Afrikaanse gig economy zou economische vrijheid brengen, maar blijkt in werkelijkheid vaak een moderne vorm van uitbuiting. In steden als Lagos, Nairobi en Johannesburg werken duizenden mensen via apps als Uber, Bolt en Upwork, aangetrokken door de belofte van flexibiliteit en onafhankelijkheid. Maar deze belofte blijkt vals: door hoge commissies, onstabiele inkomsten, gebrek aan sociale bescherming en risico op willekeurige uitsluiting raken veel werkers gevangen in een cyclus van schulden en onzekerheid. Lees hier de analyse van Africa Is a Country.

» Het Gemenebest van Naties moet de discussie rond slavernijvergoedingen leiden, vindt Mohammad Idris, een Nigeriaanse minister. Het samenwerkingsverband wordt vaak weggezet als een praatgroep, maar in de slavernijdiscussie is met elkaar praten juist van groot belang. Als de Commonwealth zichzelf wil legitimeren als moderne internationale institutie, zou het een leidende rol op zich moeten nemen in het debat over herstelbetalingen aan nazaten van slaven. Met zo veel lidstaten die voormalige kolonies waren van het Britse Rijk, moet er een duidelijk standpunt ingenomen worden over het verleden, aldus Idris. Je leest zijn opiniestuk in Al-Jazeera hier.

» In de afgelopen twintig jaar kende China een opleving van dorpen die niet door modernisering waren aangetast. Deze dorpen trokken stedelingen aan die verlangden naar rust, wat leidde tot economische groei door toerisme en stijgende vastgoedprijzen. Het succes leidde tot grootschalige herhaling van het model, maar daardoor begonnen de dorpen op elkaar te lijken, met identieke bruggetjes en toeristenwinkels. En dat vinden de toeristen niet leuk, omdat de dorpen nu niet meer zo antiek zijn als ze zeggen te zijn. Courrier International vertaalde een artikel van het Chinese sociale netwerk Weixin over deze eigenaardige ontwikkeling. Je kunt het hier lezen.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven