Het zal je maar gebeuren: je solliciteert naar een baan als acteur, maar je wordt afgewezen omdat je te veel op Bruce Willis lijkt. Het overkwam de Argentijn Pablo Perillo, die er zelfs een wedstrijd mee won & meer weekendtips van de 360-redactie.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
De Argentijnse dubbelganger van Bruce Willis
Het podcastkanaal Radio Ambulante is een schatkamer voor liefhebbers van audiodocumentaires, schrijft redacteur Joep Harmsen. Ook de laatste aflevering is weer een parel. Daarin maken we kennis met Pablo Perillo, een Argentijn die in de jaren tachtig probeert voet aan de grond te krijgen als acteur, maar bij elke auditie krijgt hij weer hetzelfde te horen: je lijkt precies op Bruce Willis. Willis is op dat moment een van de bekendste acteurs ter wereld door de blockbuster Die Hard en Perillo merkt dat regisseurs huiverig zijn om de lookalike van een wereldster te casten. Zijn acteurscarrière loopt dan ook op niets uit. Totdat Perillo jaren later hoort van een lookalikewedstrijd in Hollywood, zijn foto instuurt en wordt verkozen als winnaar. Sindsdien leidt hij een leven als dubbelganger. Luister hier hoe hem dat afgaat.
Drie verdiepende leestips
» Onlangs publiceerde The Guardian een reportage waarin vijftig vrouwen vertellen over het leven als huishoudelijke hulp onder het kafala-systeem van de Golfstaten. In deze landen moeten alle ongeschoolde gastarbeiders en huishoudelijke hulpen een ‘sponsor’ hebben, meestal hun werkgever. Deze werkgever is verantwoordelijk voor de gastarbeider, maar de gastarbeiders zelf hebben zelf nauwelijks rechten.
De kafala-wetten worden in onder meer het Westen veroordeeld omdat ze een ‘vernisje van legaliteit aan slavernij geven’ en ondanks hervormingen nog altijd bestaan, zodat bazen vrouwen kunnen misbruiken die uit de samenleving verdwijnen. Lees hun getuigenissen, die The Guardian gedurende twee jaar verzameld heeft in een onderzoek, in deze schokkende reportage.
» In Singapore worden steeds meer jonge mannen verleid door extreemrechts. De stadstaat maakt zich zorgen over de toename van online radicalisering onder jonge mannen, van wie sommigen zelfs flirten met witte suprematie, aldus South China Morning Post. Lees hun onderzoek naar de radicalisering van mannen in Singapore hier.
» Buitenaards leven is geen grap. Nog niet zo lang geleden werd de zoektocht naar buitenaardse wezens beschouwd als lachwekkende onzin. Tegenwoordig is het serieus en wetenschappelijk. Je leest er meer over in deze erg leuke longread van het magazine Aeon.