Met Alice Munro gaat een groot schrijver heen

360 Magazine | Amsterdam | 17 mei 2024

Alice Munro was een gerespecteerde Canadese auteur die begon met het schrijven van korte verhalen omdat ze dacht dat ze niet de tijd of het talent had voor romans. Uiteindelijk won ze met haar werk de Nobelprijs voor de Literatuur. Ze overleed afgelopen maandag. De weekendtips van 360.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Grand dame van het korte verhaal is niet meer

‘Alice Munro, de gerespecteerde Canadese auteur die begon met het schrijven van korte verhalen omdat ze dacht dat ze niet de tijd of het talent had om romans onder de knie te krijgen en die vervolgens koppig haar lange carrière wijdde aan het schrijven van psychologisch dichtgetimmerde verhalen die de literaire wereld verblindden en haar de Nobelprijs voor de Literatuur opleverden, overleed maandagavond in Port Hope, Ontario, ten oosten van Toronto. Ze werd 92.’ Zo opent The New York Times zijn obituary, ofwel necrologie, over de vorige week overleden schrijver.

Redacteur Joep Harmsen las jaren geleden haar verhaal ‘The Passion’ in The New Yorker en was zeer getroffen door de subtiele schrijfstijl waarmee ze het gevoelsleven van een jonge vrouw met enkele penseelstreken treffend neerzet. Een andere grote Canadese schrijver, Margaret Atwood, besprak in 2019 in de fictiepodcast van The New Yorker een ander verhaal van Munro: ‘Corrie’. Luister de aflevering hier.


Drie verdiepende leestips

» Woensdag werd Roberto Fico, sinds oktober vorig jaar premier van Slowakije, neergeschoten. Zijn toestand zag er aanvankelijk levensbedreigend uit, maar inmiddels is hij buiten levensgevaar. De wortels van de schietpartij liggen, aldus Politico, in de bittere verdeeldheid van Slowakije. Šutaj Eštok, de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken, vreest zelfs dat het land na de moordpoging ‘op de rand van een burgeroorlog’ staat. Lees de analyse hier.

» Zweden tart de Europese norm door 15-jarigen toe te staan om te rijden. Het is het enige land in Europa waar mensen al op zo’n jonge leeftijd achter het stuur mogen zitten, terwijl het in strijd is met de huidige Europese regels. ‘Hoe is het zover gekomen?’ vraagt het dagblad Dagens Nyheter uit Stockholm zich af. Het antwoord vind je in dit stuk.

» De terugkeer van het stalinisme bedreigt de weg van Georgië naar Europa. In Georgië gaan mensen massaal de straat op om te protesteren tegen de herinvoering van een wetsvoorstel over ‘buitenlandse invloed’. In een soortgelijk wetsvoorstel dat vorig jaar werd ingediend, werd voorgesteld om organisaties te verplichten zich te registreren als ‘buitenlandse agenten’. Hiermee gaat het land zijn grote buur Rusland achterna, die deze wetgeving reeds in 2012 aannam. Sinds deze wet in Rusland van kracht is geworden, hebben al heel wat onafhankelijke nieuwsuitzendingen en maatschappelijke organisaties de deuren moeten sluiten. In dit opiniestuk van The Moscow Times lees je precies hoe het allemaal zit met de huidige situatie in Georgië.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven