Ook papegaaien houden van gamen

© YouTube
360 Magazine | Amsterdam | 22 maart 2024

Papegaaien zijn uiterst intelligente dieren, maar raken ook snel verveeld. Daarom bedacht een team wetenschappers spelletjes voor de tablet die speciaal toegespitst zijn op de tropische vogels. De aanraders voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Papegaaitje spelen

Papegaaien zijn net peuters, aldus wetenschapsredacteur Emily Anthes van The New York Times. Ze zijn ontzettend leergierig, maar raken ook snel verveeld. Reden genoeg voor baasjes om hun papegaai met spelletjes op een tablet te laten spelen. Maar hoe ontwerp je een app voor een papegaai? Want in plaats van vingers gebruikt een papegaai zijn tong om het scherm te bedienen.

Een team van wetenschappers deed zijn best om dat uit te vinden en bedacht spelletjes voor de intelligente vogels. Hoe ze dat deden en hoe die spelletjes eruitzien lees je hier. Anthes schreef al in een eerder artikel dat papegaaien het leuk vinden om hun soortgenoten te videobellen als ze daar de kans voor krijgen. Via videogesprek zingen ze met elkaar, doen ze elkaar na en tonen ze elkaar hun favoriete speeltjes.


Drie verdiepende leestips

» Voor het Russische perspectief op de geopolitiek lees je Rossia v Globalnoj Politike, dat ook een Engelstalige site kent: Russia in Global Affairs. Recent publiceerde het blad een interessante analyse. De westers georiënteerde beweging in Rusland is namelijk genoemd te verdwijnen, aldus hoogleraar internationale betrekkingen Andrej Tsigankov. Volgens hem komt dat door een gevoel van superieuriteit van het Westen, dat zijn eigen waarden probeert op te leggen.

» In Gaza zijn al meer dan dertigduizend mensen gedood. Financial Times richt in een artikel een monument op voor enkele slachtoffers die een veelbelovende toekomst voor de boeg hadden. Zoals de 28-jarige Maisara Alrayyes, een jonge arts die een masteropleiding voltooide aan King’s College in Londen, gefinancierd door de prestigieuze Britse Chevening-beurs. Hij had een goedbetaalde baan kunnen krijgen in een Golfstaat of Europa, maar in plaats daarvan koos hij ervoor om terug te keren naar Gaza, waar hij werkte voor Médecins Du Monde, een internationale liefdadigheidsinstelling. Op 6 november werd Alrayyes gedood door een Israëlische luchtaanval, samen met zijn ouders en andere familieleden.

» Het dunbevolkte Canarische eiland El Hierro is de belangrijkste aankomsthaven geworden voor irreguliere immigratie naar de EU. Dit jaar zijn er al meer dan 6500 mensen aangekomen per bootje, meer dan in Italië of Griekenland. El País onderzocht welke impact dat heeft op de bevolking.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven