Porseleinkoorts in de achttiende eeuw

360 Magazine | Amsterdam | 24 mei 2024

Dankzij de verzamel­woede van Augustus II ‘de Sterke’, koning van Polen en grootvorst van Litouwen, en Madame de Pompadour, een van de maîtresses van de Franse koning Lodewijk XV, kunnen we zien hoe het Europese porselein is ontstaan.

In het hart van Europa, tijdens de bruisende achttiende eeuw, heerste een ware porseleinkoorts. Met porseleinen beesten van meer dan een meter hoog, schitterend goud en weelderige pastelkleuren werd een nieuwe kunstvorm geboren.

De tentoonstelling vertelt een verhaal van een een concurrentiestrijd vol intriges, spionage en drama

De populariteit van porselein werd aangewakkerd door Augustus ‘de Sterke’ (1670-1733), keurvorst van Saksen, koning van Polen en grootvorst van Litouwen, die de Meissen-porseleinfabriek in Duitsland oprichtte; en Madame de Pompadour (1721-1764), de befaamde maîtresse en cultureel adviseur van koning Lodewijk XV van Frankrijk.

De tentoonstelling Porseleinkoorts: het witte goud van Augustus de Sterke en Madame de Pompadour in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden schetst de ontstaansgeschiedenis van Europees porselein en vertelt een verhaal van een concurrentiestrijd vol intriges, spionage en drama.

Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden, t/m 1/9

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven