Van vluchteling tot burgemeester in Duitsland

© Bernd Weißbrod / dpa
360 Magazine | Amsterdam | 15 december 2023

De Duitse gemeente Ostelsheim verkoos in april Ryyan Alshebl, een 29-jarige die als vluchteling naar Duitsland kwam, tot burgemeester. Süddeutsche Zeitung zocht uit hoe het hem nu vergaat. De aanraders voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Ostelsheim koos voor Ryyan Alshebl

In april van dit jaar koos de gemeente Ostelsheim in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, een stadje met krap 2500 inwoners, de 29-jarige Ryyan Alshebl tot burgemeester, las redacteur IJsbrand van Veelen in Süddeutsche Zeitung. Op zichzelf niet zo bijzonder, want in Duitsland worden burgemeesters sinds 1999 nu eenmaal rechtstreeks gekozen, ware het niet dat Alshebl in Syrië is geboren, slechts acht jaar in Duitsland verblijft – in 2015 vluchtte hij voor de burgeroorlog in Syrië – en pas onlangs het Duitse staatsburgerschap verwierf. Zijn grootste concurrent in de verkiezingscampagne was iemand die al heel lang in Ostelsheim woont, een man van begin veertig en vader van drie kinderen. Veel Ostelsheimers dachten dat een jonge vluchteling die de strijd aanging met iemand uit het dorp geen schijn van kans zou hebben. Ze hadden het dus mis: Alshebl kreeg 55,41 procent van de stemmen.

Hoe het hem nu vergaat en wat de antwoorden zijn op vragen van veel inwoners – kan je hem een bockwurst aanbieden of een biertje? – lees je allemaal hier in het fraaie portret dat Marius Buhl over Alshebl schreef.


Menstruatietaboe

Wanneer je een aflevering van Game of Thrones of 24 Uur Op De Spoedeisende Hulp bekijkt, valt het op dat televisiemakers over het algemeen niet terugdeinzen voor bloederige beelden. Maar er is een opvallende uitzondering: tampon- en maandverbandreclames. Hier wordt vaak gebruikgemaakt van een blauw goedje, in plaats van iets dat op menstruatiebloed lijkt.

Deze blauwe vloeistof werd niet alleen in reclames, maar ook in de wetenschap gebruikt en leidde tot onjuiste testresultaten. In een artikel in Vox belicht journalist Anna North dat het nog steeds heersende taboe op menstruatie diepgaande gevolgen heeft voor de gezondheid en het welzijn van miljoenen mensen. Er is een klein lichtpuntje: ondanks dat er nog een lange weg is te gaan om ongesteldheid volledig te integreren in medisch onderzoek, groeit het bewustzijn gelukkig met de dag. Een weekendtip van redactiestagiair Sterre Kilsdonk.


Rusland verzet zich tegen zogenaamd ‘extremisme’

Enkele weken geleden besloot Rusland de lhbti-beweging als ‘extremistisch’ te brandmerken. Deze term lijkt steeds meer een parapluterm te worden voor alles wat door de overheid als een bedreiging gezien wordt, terwijl het oorspronkelijk in het Latijn niets anders betekende dan iets wat zich aan een uiterste bevindt en buiten de gewone gang van zaken valt. Dat las redacteur Marc van Rijswijk deze week in een opiniestuk van Anna Roze, een Berlijnse journalist die in Duitsland voor Radio Svoboda, de Russische versie van Radio Free Europe/Radio Liberty, actief is.

Door dezelfde woorden te gebruiken en zich op dezelfde waarden te beroepen als het Westen wil Rusland de bevolking en andere landen voor de gek houden. In werkelijkheid geeft het er echter een totaal andere invulling aan dan westerse landen doen. Het woord ‘extremistisch’ is nu het sleutelwoord geworden om alles wat niet in het straatje van de regering past te verketteren, terwijl het woord oorspronkelijk een neutralere lading had.

Door valse tegenstellingen te creëren en de lhbti-beweging als een bedreiging af te schilderen, probeert Poetin de Russische bevolking tegen hen op te zetten. ‘Vrijheid – inclusief de vrijheid van zelfexpressie – is de grootste en meest reële vijand van een dictatuur, en dat voelen Poetin en zijn handlangers goed aan’, aldus Roze. Je leest haar interessante analyse hier.


Drie verdiepende leestips

» De Franse krant Le Monde publiceerde deze week een interessante reportage over Israëlische ultraorthodoxe joden, charedim, die zich voegen bij het leger. De leden van deze groep weigeren dienstplicht vanwege religieuze redenen, maar sinds de aanslagen van Hamas op Israël sluiten jonge charedim zich vrijwillig aan bij de Israëlische strijdkrachten.

» De klimaattop in Dubai leek af te stevenen op een onbevredigend akkoord waarin fossiele brandstoffen niet in de ban werden gedaan. Maar op de laatste dag draaiden enkele olieproducerende landen om en kwam het toch tot een verstrekkende overeenkomst. Hoe kon dat gebeuren? The Guardian schreef een sterke reconstructie.

» Het is een groot probleem voor veel miljoenensteden, vooral die te maken hebben met grote groei: grote aantallen mensen wonen aan de rand van de stad en werken in het centrum. Hoe krijg je ze daar zonder de oneindige files die we bijvoorbeeld kennen van Mexico-Stad? Bogotá heeft het antwoord gevonden: goedkoop openbaar vervoer op grote schaal. De stad heeft geen metro, maar een goedkoop snelbussysteem: TransMilenio. Een mooie longread in The New York Times laat zien hoe goed deze oplossing werkt.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven