Verhalenvertellers met lef & Meer tips

Romare Bearden, Mysteries (1964), Ellen Kelleran Gardner Fund; Museum of Fine Arts, Boston
360 Magazine | Amsterdam | 6 augustus 2021

In het boek The Soul of Nation Reader: Writings by and About Black American Artists, 1960-1980 wordt nagedacht over de rol van Afro-Amerikaanse kunstenaars in tijden van raciale spanningen. Verder: Deze Indiase filmliefhebbers proberen de reizende bioscoop te redden & Meer aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

De nadagen van de reizende bioscoop

De reizende bioscoop is een fenomeen met een zeer hoog gehalte aan Cinema Paradiso-achtige romantiek, schrijft redacteur IJsbrand van Veelen. De opwinding, de collectieve belevenis, de kortstondige vlucht uit de alledaagse sleur op plekken waar zelden iets gebeurt, het komt allemaal samen in die tijdelijke tent vol verrassingen in beeld en geluid. 

De eigenaren die nog niet opgegeven hebben, zijn bevangen door een diep gevoel van nostalgie

India kent een lange en kleurrijke traditie van reizende bioscopen die teruggaat tot de jaren vijftig. Gedurende acht maanden per jaar trekken vrachtwagens volgeladen met tenten en schermen van dorp naar dorp. Elke tent, die in twee tot drie dagen wordt opgezet, wordt bemand door tien tot twintig mannen in verschillende leeftijden en met verschillende vaardigheden en na een paar weken op één locatie wordt de boel ingepakt om naar het volgende dorp gaan, totdat de moesson het festivalseizoen beëindigt en iedereen naar huis gaat. 

Zo ging het althans decennia lang, maar de traditie loopt op zijn laatste benen, zo schrijft Neha Bhatt op de site van Atlas Obscura. De digitale revolutie, die ook het platteland is binnengesijpeld en die entertainment naar de huiskamers brengt, maakt de reizende bioscopen overbodig. ‘Alleen al in de West-Indiase deelstaat Maharashtra, waar de traditie grotendeels vandaan kwam, is het aantal van meer dan duizend reizende bioscopen gedaald tot slechts vijftig. De pandemie bracht een nieuwe slag toe, doordat lockdowns alles volledig tot stilstand hebben gebracht. De eigenaren die nog niet opgegeven hebben, zijn bevangen door een diep gevoel van nostalgie, hebben moeite om door te stromen naar andere middelen van bestaan en hopen op een opleving.’ Enkelen van hen zitten niet bij de pakken neer. Hoe ze hun hoofd boven water proberen te houden lees je hier.


Verhalenvertellers met lef

Verhalenvertellers met lef, daar zijn er nooit te veel van, aldus art director Majel van der Meulen. Een rijke selectie van rasvertellers tref je aan in het boek The Soul of Nation Reader: Writings by and About Black American Artists, 1960-1980, samengesteld door Mark Godfrey en Allie Biswas. The Art Newspaper publiceerde afgelopen week een voorpublicatie uit het boek: een zeldzaam pamflet van het kunstenaarscollectief Spiral uit 1965. Deze groep van vijftien zwarte kunstenaars – waaronder Romare Bearden, Emma Amos, Hale Woodruff, Charles Alston en Norman Lewis – ‘kwam in de zomer van 1963 bijeen om te debatteren en te discussiëren over de rol van Afro-Amerikaanse kunstenaars in tijden van raciale spanningen’, schrijft de kunstsite.

IMG 3476.JPG 1 1
Romare Bearden, Mysteries (1964), Ellen Kelleran Gardner Fund; Museum of Fine Arts, Boston

Door het werk van Romare Bearden (1911-1988) doet denken aan het werk van Neo Matloga, die nog alive and kicking is. Matloga won in 2018 de Koninklijke Prijs voor Schilderkunst. De jury noemde hem ‘een verhalenverteller met lef’. En dan gelijk ook deze tip: ook nu weer is een nieuwe generatie schilders die genomineerd zijn voor deze prijs te zien in het Paleis op de Dam.

Image from iOS 2
Dinako tše kgutšoanyane, 2017 © Neo Matloga / Galerie Ron Mandos

Overstromingen voorkomen met oesters

De Amerikaanse landschapsarchitect Kate Orff staat aan de wieg van een nieuwe verhouding tot de natuur, schrijft Eric Klinenberg in The New Yorker. Orff is de oprichter van het ontwerpbureau Scape en directeur van het Urban Design Program aan de Columbia University. Bovendien is zij de eerste landschapsarchitect die een MacArthur ‘Genius’ Grant heeft gewonnen, een royaal stipendium van 625.000 dollar.

Orff ziet kansen buiten de ‘grijze’ infrastructuur die nu gebruikt wordt om het water in te dammen en die zoals steeds vaker blijkt (zoals recent in Limburg, België, Duitsland en China) niet altijd toereikend is. Die kansen liggen vooral in de inzet van groene infrastructuur, een soort zorgvuldig ontworpen tweede natuur van wetlands, duinen en mangrovebossen om de dreiging van catastrofale overstromingen te verminderen, las editor at large Katrien Gottlieb.

Oesters kunnen dichte riffen vormen die ons beschermen tegen overstromingen

Samen met Billion Oyster Project, een non-profitorganisatie die de oester in grote hoeveelheden wil herintroduceren in de waterwegen van New York, werkt zij aan een nieuw plan om stormvloeden te vertragen of te verminderen. Het blijkt namelijk dat oesters dichte riffen kunnen vormen die onze moderne samenlevingen kunnen beschermen tegen overstromingen. Waar de East River uitmondt in de Upper Bay, groeiden de oesters vroeger zo buitensporig dat ze ruim een pond per stuk wogen. Als die terugkomen, schiet het tenminste een beetje op met de zeewering.


Wat als de koers van Bitcoin instort?

Arthur van der Meeren las in The Economist over de wereld van de cryptovaluta, en in het bijzonder wat er gebeurt als de waarde een nulpunt bereikt. Het gerenommeerde tijdschrift voorspelt dat bij een val van Bitcoin en andere crypto‘s ook de reguliere economie hard wordt geraakt. Inmiddels hebben al zoveel institutionele beleggers en andere belangrijke financiële instellingen geïnvesteerd in cryptomunten, dat de mainstreameconomie verweven is geraakt met de cryptomarkt.

De Chinese overheid doet er alles aan om de handel in crypto’s te beperken

Het aantal verschillende crypto‘s en de wereldwijde waardes zijn de afgelopen jaren dan ook geëxplodeerd. Aan de ene kant wordt cryptovaluta steeds meer geïntegreerd in dagelijkse financiële transacties, aan de andere kant nemen regeringen steeds vaker maatregelen tegen de handel en het gebruik van munten als Bitcoin. De Amerikaanse overheidsorganisatie SEC (Securities Exchange Commission) wil strengere regels en noemt cryptohandel ‘het nieuwe Wilde Westen’. De Chinese overheid legt het zogenaamde ‘minen’ (cryptovaluta worden gecreëerd door het oplossen van ingewikkelde algoritmes met supercomputers) aan banden en doet er alles aan om de handel in crypto’s te beperken.

Toch zijn cryptovaluta niet meer weg te denken uit de mondiale economie, aldus The Economist. Daarmee neemt ook de impact van een eventuele val toe: ‘Naarmate de cryptosfeer zich uitbreidt, zal ook het potentieel groeien om een bredere marktverstoring te veroorzaken.’

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven