Vrouwenhaat en racisme is wijdverspreid onder gamers

© Ella Don / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 19 mei 2023

Uit onderzoek blijkt dat 51 procent van de gamers online met extremistische uitspraken in aanraking komt. Gameplatforms zijn een vruchtbare grond voor extreme ideologieën, ontdekte The New York Times. De aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Extremistische gamers

Unloved, een besloten discussiegroep op Discord, een platform dat populair is bij gamers, heeft enkele regels waarmee je akkoord moet gaan als je wilt deelnemen. Eén daarvan is: ‘Geen respect voor vrouwen.’ Unloved telt ongeveer 150 leden die zichzelf incels, oftewel onvrijwillige celibatairen noemen. Dat onvrijwillige komt door vrouwen, vinden ze, die zich zouden moeten schikken naar hun wensen.

Redacteur IJsbrand van Veelen las erover in The New York Times die in de wereld van Discord dook nadat op het platform geheime Pentagon-documenten, afkomstig van een extremistische soldaat van de Air National Guard, waren gepubliceerd. Het lek ‘leidde tot hernieuwde aandacht voor de randgebieden van de gamingindustrie’ en vestigde de aandacht op de discussies in online gemeenschappen, schrijven Steven Lee Myers en Kellen Browning in hun artikel Extremism Finds Fertile Ground in Chat Rooms for Gamers [Extremisme vindt vruchtbare grond in chatrooms voor gamers].

Vrouwenhaat, racisme en andere extreme ideologieën zijn diepgeworteld in chatrooms voor videogames

Volgens een recent rapport van het NYU Stern Center for Business and Human Rights zijn vrouwenhaat, racisme en andere extreme ideologieën diepgeworteld in sommige chatrooms voor videogames, schrijven ze. ‘Gebruikers hebben virtuele gemeenschappen opgebouwd om hun schadelijke standpunten te verspreiden en online werven ze beïnvloedbare jongeren met hun haatdragende en soms gewelddadige inhoud – zonder de publieke druk waarmee sociale mediagiganten als Facebook en Twitter te maken hebben.’

Het NYU-onderzoek werd uitgevoerd in vijf van ’s werelds grootste gamingmarkten: de VS, Groot-Brittannië, Zuid-Korea, Frankrijk en Duitsland. Van de gamers zegt 51 procent extremistische uitspraken tegen te zijn gekomen. Meer over het rapport en de bevindingen van The Times lees je hier.

Lees ook:


Vijf verdiepende leestips

» Hebben de Europeanen Afrika ontdekt? Of was het andersom? Volgens Isaac Samuel is dat laatste eerder het geval. Al tijdens de Klassieke Oudheid en tot in de negentiende eeuw gingen afgevaardigden van machtige Afrikaanse koninkrijken op ontdekkingsreis naar Europa, schrijft de historicus in een essay in New Lines Magazine.

» De EU verbiedt steeds meer giftige stoffen in de landbouw, maar de fabrieken waar die schadelijke pesticiden worden gemaakt liggen nog niet stil. Uit onderzoek van El Mundo en andere Europese media blijkt dat verschillende EU-landen, waaronder Nederland, jaarlijks 13.000 ton op eigen grondgebied verboden landbouwgif naar arme landen exporteert – met grote milieuschade tot gevolg.

» Israël bestond afgelopen week vijfenzeventig jaar, toch kent het land al die jaren geen grondwet. Waarom? Dat legt politicoloog Dahlia Scheindlin uit in +972 Magazine.

» In februari vond in Amsterdam een protest plaats tegen de digitale euro. Betogers als Willem Engel vreesden dat overheden hun burgers met een digitale munt in de gaten zouden kunnen houden en betreurden het verdwijnen van contant geld. Maar hoever is de Europese Centrale Bank al met de plannen voor een digitale euro? En hebben de tegenstanders, waaronder ook een groot aantal europarlementariërs niet een punt? Financial Times zocht het uit.

» El País interviewde afgelopen week Carlos Dada, hoofdredacteur van de krant El Faro uit El Salvador. Het kritische dagblad moest onlangs uitwijken naar Costa Rica omdat de autoritaire Salvadoraanse president Nayib Bukele van zins was om de deuren te sluiten. Het gesprek met Dada is een pijnlijke herinnering aan het feit dat een vrije en kritische pers essentieel is voor een democratie.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven