De Verenigde Staten verwachten een hete zomer met temperaturen die opgedreven worden door de klimaatopwarming. Er gaan steeds meer stemmen op voor de invoering van een federale wet om buitenwerkers te beschermen tegen de extreme hitte. De weekendtips van 360.
Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.
De VS zetten zich schrap voor een hete zomer
Er wordt in de Verenigde Staten een hete zomer verwacht, en deze prognose is als een doodsvonnis voor de tienduizenden landarbeiders in het land. Hele dagen werken ze onder een gloeiend hete zon in het open veld bij temperaturen boven de 30 graden, zonder schaduw en water. Verschillende arbeiders zijn al overleden als gevolg van de extreme hitte, las redacteur Marc van Rijswijk deze week in een reportage van El País.
Californië was de eerste van de vijf staten – de andere zijn Colorado, Minnesota, Oregon en Washington – die wetten invoerde om buitenwerkers te beschermen tegen de extreme zonnewarmte. De vakbond United Farm Workers maakt zich sterk voor de invoering van zulke wetten op federaal niveau. Volgens cijfers van het Amerikaanse Ministerie van Arbeid zijn er sinds 2011 al zo’n 344 mensen bezweken aan de enorme warmte. De reportage, die maar weer eens laat zien welke gevolgen en problemen de klimaatverandering wereldwijd met zich meebrengt, kun je hier lezen.
Drie verdiepende leestips
» De Israëlische bezetting van bezetting zorgt niet alleen voor vele doden, maar ook voor een verergering van de milieuproblemen in de Palestijnse gebieden doordat stortplaatsen gebombardeerd worden. Dit artikel van Raseef22 beschrijft hoe de Israëlische bezetting bijdraagt aan de crisis door toegang tot afvalstortplaatsen te belemmeren, apparatuur in beslag te nemen en branden te veroorzaken.
» Een vrouw lijdt bijna haar hele leven aan een depressie; artsen vertellen haar dat therapie geen zin meer heeft. Dan hoort ze over een nieuwe behandelmethode met de werkzame stof ketamine, een zogenaamde partydrug – en opeens is er hoop. Süddeutsche Zeitung schreef er een aangrijpend en persoonlijk verhaal over.
» In Peru hebben spraakmakende gevallen van zwangerschap als gevolg van de verkrachting van minderjarigen de abortuswetten op de voorgrond geplaatst. Maar in heel Latijns-Amerika stuit de pro-choice ‘Groene Golf’-beweging op tegenreactie nu ultraconservatieve groepen, aangemoedigd door de gebeurtenissen in de VS, wettelijke erkenning van de foetale persoonlijkheid eisen. Newlines Magazine wijdt er een boeiende reportage aan.