Zijn we het handschrijven aan het verleren?

© Debby Hudson / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 21 februari 2025

Onze handen zijn gewend om op toetsenborden te tikken of over schermpjes te swipen, maar niet om een pen vast te houden. Volgens een longread van The Guardian kunnen steeds minder mensen schrijfletters schrijven of lezen. Hoe ernstig is dat? De weekendtips van 360.

Steeds minder mensen beheersen schrijfletters

Handgeschreven teksten zijn op hun retour. Onze handen zijn gewend om op toetsenborden te tikken of over schermpjes te swipen, maar niet om een pen vast te houden. We schrijven hooguit met de hand als we een keer ergens een krabbeltje onder moeten zetten, maar verder typen we alles. Om deze reden wordt er in meerdere Europese landen ook steeds minder lesgegeven in het schrijven met de hand. Dat is de toch wel enigszins onthutsende conclusie die redacteur Marc van Rijswijk las in een longread van The Guardian. Handgeschreven teksten hebben iets persoonlijks, ze bevatten letterlijk de vingerafdruk van de schrijver, aangezien ieder handschrift uniek is. Een getypte tekst ziet er bij iedereen hetzelfde uit – tenminste, als het lettertype hetzelfde is natuurlijk.

Schoolkinderen zijn niet de enigen die geen schrijfletters meer kunnen schrijven of lezen. Steeds minder mensen schrijven hun gedachten op papier, corresponderen met vrienden of pennen een boodschappenlijstje neer. In plaats van een beroemdheid om een handtekening te smeken, vragen we om een selfie. In een krant uit Toronto beklaagde een banketbakker zich erover dat veel van zijn culinaire leerlingen een opschrift niet netjes in glazuur op een taart konden spuiten – hun handschrift was te bibberig en onduidelijk. Hoe ernstig is het dat we het handschrijven aan het verleren zijn? Je leest de complete analyse van The Guardian hier.


Drie verdiepende leestips

» Sinds 1966 zoeken wiskundigen naar een oplossing voor een praktisch probleem: wat is de grootste bank, qua oppervlakte, die je met succes om de 90-gradenhoek in een L-vormige gang kunt verplaatsen? Een onderzoeker in Seoul heeft eindelijk het antwoord gevonden en aangetoond dat een gebogen bankontwerp dat voor het eerst in 1992 werd voorgesteld inderdaad de beste optie is. De bank heeft een halfronde vorm die een soepele draaiing mogelijk maakt. Handig om te weten bij een verhuizing. Lees er meer over in dit artikel van Quanta Magazine.

» Thomas Piketty in een column in Le Monde: ‘Het nationaal-kapitalisme van Trump laat graag zijn kracht zien, maar in werkelijkheid is het broos en ligt het op zijn gat.’ De VS staan op het punt de controle over de wereld te verliezen, aldus de econoom. Volgens hem zal de nationalistische verstarring deze situatie verergeren en uiteindelijk de verwachtingen van het volk teleurstellen. Lees hier zijn column.

» Elena Stancu volgde met haar partner en fotograaf Cosmin Bumbot de afgelopen zes jaar Roemeense migranten in heel Europa vanuit een camper. In Stockholm ontmoette ze de familie Stoenescu die voor de Revolutie uit Roemenië vluchtte en persoonlijke documenten moest verbergen voor het communistische regime. Moeder Rica (80) en dochter Arina (54) verloren hun Roemeense staatsburgerschap, maar behielden een sterke emotionele band met hun geboorteland. Kleindochter Nini (21), half-Zweeds, probeert haar Roemeense identiteit te herontdekken.

Stancu beschreef hun familiegeschiedenis aan de hand van brieven, dagboeken en fotoalbums, met interviews en observaties van hun dagelijks leven. Haar artikel maakte enorm veel los, omdat het niet alleen migratie en identiteit belicht, maar ook de invloed van 42 jaar communisme op generaties Roemenen. Je leest haar reportage hier.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven