Zijn chatbots de oplossing voor eenzaamheid?

© Alex Knight / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 24 mei 2024

De Amerikaanse schrijver Jessica Grose las eens dat een chatbot ooit een betere partner zal zijn dan een mens van vlees en bloed. Ook zou technologie ooit in staat zijn om eenzaamheid te verhelpen. Ze zocht uit of dat inderdaad zo is & andere weekendtips van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Kiezen tussen een chatbot en een mens

De Amerikaanse schrijver Jessica Grose stuitte eens op ‘een van de meest verontrustende artikelen’ die ze ‘sinds lange tijd had gelezen’. Het ging over hoe technologie een rol kan spelen in menselijke verbondenheid. Het stond op de site van durfkapitaalbedrijf Andreessen Horowitz en had de opgewekte kop: ‘It’s Not a Computer, It’s a Companion!’, las redacteur Marc van Rijswijk afgelopen week in The New York Times.

Het artikel opende met een citaat van iemand die het idee van een chatbot als partner blijkbaar volledig heeft omarmd: ‘Het mooie van AI is dat het constant in ontwikkeling is. Op een dag zal het beter zijn dan een echte [vriendin]. Op een dag zal de echte de inferieure keuze zijn.’ Verderop in het artikel werd geschetst hoe ‘AI companions’ kunnen worden ingezet: in de geestelijke gezondheidszorg, als relatiecoach of als een praatgrage collega.

Grose onderzoekt of het inderdaad ooit zo ver zal komen dat AI de plaats gaat innemen van menselijk contact en in staat zal zijn om de eenzaamheid te verminderen of weg te nemen. Er is volgens haar een belangrijke rol weggelegd voor ons als maatschappij om eenzame mensen te herkennen en voor hen te zorgen. Je leest haar nieuwsbrief hier.


Rarámuri hardloopster verzet zich tegen ‘folklorisering’

In Mexico en ver daarbuiten staan de Rarámuri, een van de vele inheemse volken van het land, bekend om hun hardloopkwaliteiten. Vanwege de lange afstanden tussen huizen, scholen, ziekenhuizen en dorpen is hardlopen onderdeel van het dagelijks leven in de hooglanden van de deelstaat Chihuahua waar deze bevolkingsgroep voornamelijk woont. Steeds vaker doen Rarámuri mee aan prestigieuze nationale en internationale hardloopwedstrijden en soms gaan ze er zelfs met de winst vandoor. Sommige hardloopwedstrijden organiseren zelfs aparte categorieën voor Rarámuri, maar dan moeten ze wel in traditionele klederdracht (een kleurrijke rok en blouse) en op sandalen lopen.

Tegen dat laatste verzet toploopster Verónica Palma zich. Ze won de marathón van Ciudad Juárez, de grootste stad van Chihuaha, in de categorie voor leden van de inheemse bevolking en sleepte daarmee een geldprijs van omgerekend 600 euro in de wacht. Palma werd er echter van beschuldigd dat ze haar sandalen onderweg had gewisseld voor hardloopschoenen en deze vlak voor de finish weer had omgewisseld. Ze werd gediskwalificeerd. Nu verzet ze zich tegen de ‘folklorisering’ van inheemse hardlopers, las redacteur Joep Harmsen in El País. De traditionele sandalen leveren namelijk een groter risico op blessures op en dus inkomstenderving, terwijl veel Rarámuri door hun gemarginaliseerde positie het prijzengeld dat ze met hardlopen verdienen goed kunnen gebruiken.


Drie verdiepende leestips

» De moord op drie Catalaanse toeristen bij een aanslag afgelopen week die ook drie Afghanen het leven kostte, heeft een debat geopend over de vraag of het ethisch verantwoord is om te reizen naar landen met afschuwelijke regimes zoals de Taliban. Het Spaanse tijdschrift Revista 5W gaat in dit interessante essay op zoek naar een antwoord op die vraag.

» Robert Fico’s bondgenoten waarschuwen voor een politieke oorlog. Ze zullen de aanslag op Fico gebruiken om de ontmanteling van de Slowaakse democratie te rechtvaardigen en de aanval op de premier aangrijpen als een excuus om iedere vorm van oppositie te onderdrukken. Lees hier het scherpe opiniestuk van de Slowaakse schrijver Monika Kompaníková in The Guardian.

» Wanneer zal China proberen Taiwan in te nemen? vraagt Le Monde zich af in een politieke analyse. Lai Ching-te werd op maandag 20 mei officieel ingehuldigd als president van Taiwan. Net als zijn voorganger zal hij het hoofd moeten bieden aan de herhaalde pogingen van Xi Jinping om het eiland in de Chinese gelederen op te nemen. Je kunt de analyse hier lezen.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven