Zwemmen met roze dolfijnen in Colombia

© Nortondefeis / Wikimedia Commons
360 Magazine | Amsterdam | 17 februari 2023

In Colombia werken voormalig FARC-leden nu als natuurgids die je laten kennismaken met de bijzondere roze dolfijnen van de Amazonerivier. En verder: Channel 4 onderzocht de heimelijke pogingen van Rusland om de Britse politiek te beïnvloeden. De aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Russisch geld in de Britse politiek

De tip van redacteur IJsbrand van Veelen betreft deze week geen artikel maar een tv-reportage: Strippers, Spies & Russian Money: Dispatches in Europe van het Britse Channel 4. De makers van Channel 4 onderzochten de heimelijke pogingen van Rusland om de Britse politiek te beïnvloeden, met name via de Conservatieve Partij. Geldschieters die nauwe banden hebben met Rusland blijken al meer dan tien jaar miljoenen te storten in de kas van regerende Conservatieven. Waarom? En in hoeverre tast dit de nationale veiligheid van Groot-Brittannië aan?

Voormalig minister en huidig voorzitter van de Conservatieve Partij Greg Hands vertelt bijvoorbeeld over een Russische ‘diplomaat’ die bij een pint in de Seven Stars pub in Fulham probeerde informatie van hem los te krijgen over het nucleaire programma van Iran. Destijds was Hands aankomend parlementslid. ‘De man vroeg me opeens naar een document over het Iraanse nucleaire programma uit de bibliotheek van de House of Commons. Dat maakte me achterdochtig. Ik vermoed dat hij een Russische inlichtingenofficier was die een aankomend Brits parlementslid probeerde over te halen om iets voor de Russische staat te doen.’

De documentaire kun je hier bekijken.


Roze dolfijnen

De Colombiaanse Amazone is van oudsher het hartland van de FARC, maar nu de guerrillagroep haar wapens heeft neergelegd – een deel ervan tenminste – proberen de voormalige strijders hun boterham te verdienen met toerisme. Hebben zijn even geluk dat ze in een van de bijzonderste ecosystemen van de wereld leven. Zo is de Amazonerivier de woonplaats van de Orinocodolfijn. En – hoe schattig wil je het hebben – deze beesten zijn ook nog eens roze.

The Guardian ging langs bij de voormalige guerrillero’s en regenwoudbewoners die nu rondleidingen geven of hun best doen om de roze dolfijn te beschermen. Zo zijn er speciale programma’s die ex-strijders opleiden tot natuurgids. Lees de reportage hier.


Vijf verdiepende leestips

» Op de site van The Guardian verscheen vrijdag een scherp opiniestuk van vrouwenrechtenactivist Lucina di Meco waarin ze het fenomeen ‘gendertrolling’ aan de kaak stelt. Online haat gericht op vrouwen beperkt de emancipatie, stelt Di Meco. Gendertrolling zorgt ervoor dat vrouwen zich terugtrekken uit belangrijke publieke posities en brengt daarmee de democratie in gevaar.

» Een internationale samenwerking van onderzoeksjournalisten onthulde deze week de praktijken van ‘Team Jorge’, een Israëlisch bedrijf dat zich laat inhuren voor desinformatiecampagnes. Le Monde, een van de deelnemende media, schreef een schokkend verslag van de werkwijze van deze ‘huurlingen’, die over de hele wereld verkiezingen beïnvloeden door middel van tienduizenden nepaccounts op sociale media.

» Rusland heeft sinds de inval in Oekraïne geen krediet meer in het Westen, maar in Afrika is dat wel anders. Daar wint Moskou aan gewicht als nieuwe militaire bondgenoot en wordt voormalig kolonisator Frankrijk de deur gewezen, schrijft El País. Toenemend jihadistisch geweld in landen in de Sahel heeft ervoor gezorgd dat Afrikaanse leiders om militaire steun vragen bij Rusland.

» Na het neerhalen van een Chinese spionageballon was de VS in de ban van vliegende objecten. Meerdere unidentified flying objects werden daarom afgelopen week uit de lucht geschoten. Financial Times onderzocht wat er nou eigenlijk rondvliegt in het gebied hoog in het luchtruim dat bekendstaat als de bovenste stratosfeer.

» Het is het tragische lot van veel Syriërs momenteel: al tien jaar lang leven ze in een onveilige situatie van burgeroorlog en nu is letterlijk de grond onder hun voeten gaan schudden. Dat gold ook voor de veertienjarige Mouaz, een van de slachtoffers die 1843 Magazine, de weekendbijlage van The Economist, sprak. Zijn huis in Jandaris, aan de grens met Turkije, stortte boven op hem in. Drieënzestig uur lag hij onder het puin, tot zijn oom Mohammed hem bevrijdde. Mouaz is geboren in een buitenwijk en vluchtte met zijn familie in 2018 naar dit door rebellen gecontroleerde gebied en verloor al eerder een broer door een bombardement van Assad. Nu is hij ook zijn ouders, broer en zus kwijt. Zijn zevenjarige broertje heeft de aardbeving wel overleefd.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven