360 Magazine
| Amsterdam | 07 september 2021Bolsonaro probeert tegenstanders angst aan te jagen
Op 7 september – de Braziliaanse Onafhankelijkheidsdag – heeft president Bolsonaro, die in openlijk conflict is met de rechterlijke macht, zijn aanhangers opgeroepen om voor hem de straat op te gaan. De Braziliaanse pers ziet dit als een ‘repetitie’ voor een mogelijke staatsgreep, mocht hij de presidentsverkiezingen van 2022 verliezen.
Terwijl zijn impopulariteit een recordhoogte heeft bereikt (51 procent van de ondervraagden keurt hem af, volgens de laatste opiniepeiling van Data Folha), heeft de Braziliaanse president herhaaldelijk beweerd, zonder bewijs te leveren, dat het elektronische stemsysteem frauduleus is. Hij heeft gedreigd dat hij de uitslag van de volgende verkiezingen niet zal aanvaarden als er geen papieren stembiljetten worden gebruikt.
Bolsonaro wil bewijzen dat hij steun geniet voor ‘een zeer waarschijnlijke en noodzakelijke tegencoup’
Jair Bolsonaro, die het onderwerp van onderzoek is door het Hoogste Kiesgerechtshof en het Hooggerechtshof, onder meer wegens ‘misbruik van economische en politieke macht’ en ‘verspreiding van valse informatie’, heeft verzocht om afzettingsprocedure tegen twee rechters van deze rechtbanken – tot nog toe zonder succes.
Het is in deze context dat het staatshoofd zijn aanhangers heeft opgeroepen om voor hem te gaan demonstreren. In een bericht dat medio augustus aan zijn familie en bondgenoten werd gezonden, riep Jair Bolsonaro op tot demonstraties ‘van ongekende omvang’ om ‘te bewijzen’ dat hij steun geniet voor ‘een zeer waarschijnlijke en noodzakelijke tegencoup’, schrijft Metropóles. De demonstraties zullen fungeren als een ‘laatste waarschuwing’, voegde hij eraan toe.
‘De tijd is gekomen dat we voorgoed onafhankelijk worden’, zei hij enkele dagen later in het openbaar tijdens een dienstreis, meldt Folha de São Paulo.
‘De demonstraties zullen de weg plaveien naar een dictatuur’
De krant bestempelt de protestmarsen als een poging tot ‘machtsvertoon’. Maar in plaats van een putschistisch discours te voeren, probeert de Braziliaanse president een ‘democratisch vernis’ over de demonstraties te leggen, door te beweren dat hij ‘de vrijheid van meningsuiting’ wil verdedigen en dat het ‘de rechterlijke macht, de pers en de oppositie in het algemeen’ zijn die ‘de democratische regels schenden’, schrijft Folha in een ander artikel.
Marcelo Coelho, een commentator van de krant, vreest dat deze demonstraties ‘de weg [zullen] plaveien naar een dictatuur’.
Weekblad Veja was het daarmee eens: ‘Het bijeenbrengen van miljoenen mensen zou hem in staat kunnen stellen de trom te slaan voor een verkiezingscampagne gebaseerd op intimidatie en de dreiging van een staatsgreep, alvorens daadwerkelijk over te gaan tot de militaire putsch.’
Lees ook:
Antivaxers bedreigen Italiaanse minister
Italiaanse antivaxers hebben vorige week dinsdag in chatrooms van Telegram doodsbedreigingen geuit tegen Luigi Di Maio, de minister van Buitenlandse Zaken en voorman van de Vijfsterrenbeweging. ‘Nog een rat die geëxecuteerd moet worden’, ‘we hebben lood nodig’ en ‘je moet dood’, waren enkele van de berichten, meldt ANSA. Di Maio is een van politici die het doelwit zijn geworden van antivax-haat na verklaringen ten gunste van de uitrol van vaccins in Italië. Eerder deze week zei hij dat ‘het hele politieke spectrum het geweld moet veroordelen dat we zien van de kant van de zogenaamde No Vax-beweging, die protest levert in onaanvaardbare vormen’.
Antivaxers hebben de laatste tijd voor meerdere gewelddadige protesten gezorgd in Italië
Hoewel ze het geweld veroordelen, zeggen radicaal-rechtse politici als Matteo Salvini van Lega dat ze de woede van de antivaxers begrijpen en dat niemand gedwongen mag worden om een coronaprik te krijgen. Antivaxers hebben de laatste tijd voor meerdere gewelddadige protesten en andere incidenten gezorgd in Italië.
Zoom bereikt waarde van 100 miljard dollar
Zoom is een grote winnaar van de pandemie. Het bedrijf wordt nu gewaardeerd op 100 miljard dollar en de omzet bereikte voor het eerst een kwartaalomzet van 1 miljard dollar.
Maar nu mensen terugkeren naar kantoor en school hapert de groei: aandelen kelderden dinsdag met bijna 15 procent, schrijft CNN. Beleggers koesterden hogere verwachtingen van het aandeel dat in 2020 400 procent steeg.