Colombia heeft handen vol aan nijlpaarden van Pablo Escobar

© Juan Barreto / AFP

Smithsonian Magazine

| Washington, D.C. | Joep Harmsen | 22 juli 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Franse dokters schrijven patiënten museumbezoek voor

» Het Verenigd Koninkrijk wordt het eerste Europese land dat kweekvlees goedkeurt

De dieren zijn ontsnapt uit de dierentuin van de drugsbaron

’Je zou misschien niet verwachten dat je wilde nijlpaarden, het enorme, semi-aquatische zoogdier uit Afrika ten zuiden van de Sahara, tegenkomt in de rivieren en vijvers, moerassen, meren, bossen en wegen van het Colombiaanse platteland’, schrijft Joshua Hammer in een reportage voor Smithsonian Magazine. Toch zitten ze er. En dat is allemaal te danken aan één beruchte drugsbaron uit Medellín: Pablo Escobar.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Tientallen jaren geleden spendeerde Escobar een deel van zijn enorme fortuin aan het verzamelen van exotische dieren, waaronder olifanten, giraffen, zebra’s, struisvogels en kangoeroes, op zijn hacienda buiten Doradal, een stad ongeveer vijftien kilometer ten westen van de Magdalena, de langste rivier van Colombia. Nadat Escobar in 1993 in Medellín was doodgeschoten door de Colombiaanse politie, plunderden lokale bewoners het landgoed van Escobar op zoek naar geld en wapens. Daarna zonk de hacienda in verval. In 1998 nam de regering bezit van het landgoed en uiteindelijk werden de meeste dieren overgebracht naar binnenlandse dierentuinen. Maar verschillende nijlpaarden – volgens de meeste bronnen drie vrouwtjes en één mannetje – werden te gevaarlijk geacht om te verplaatsen. En zo begonnen de huidige problemen in Colombia.

Want de dieren hebben zich flink voortgeplant. Niemand weet precies hoeveel nijlpaarden er in het Magdelenabasin leven, maar volgens de autoriteiten zijn het er ongeveer tweehonderd. Dit zouden er 1400 kunnen worden in 2040 als er niets wordt gedaan, aldus David Echeverri López, hoofd van het Biodiversiteitsmanagementbureau van Cornare, een regionaal milieuagentschap, in Smithsonian Magazine. En hoewel de dieren er komisch uitzien, zijn ze mogelijk gevaarlijk voor mensen. Gelukkig zijn de incidenten met nijlpaarden tot nog toe beperkt gebleven in Colombia. Er zijn berichten dat boeren zijn aangevallen en gewassen vernield, maar er zijn nog geen doden gevallen (in Afrika sterven er jaarlijks vijfhonderd mensen door toedoen van een nijlpaard).

Ook het ecosysteem in Colombia heeft te lijden onder de dieren. Zo vrezen Colombiaanse wetenschappers dat de poep van nijlpaarden (de dieren produceren zo’n 10 kilogram per dag) rivieren en meren kan vervuilen. En de concurrentie om voedsel en ruimte zou otters, Caribische lamantijnen, capibara’s en schildpadden kunnen verdringen. Dus is de Colombiaanse overheid een programma gestart om de dieren te steriliseren, te verhuizen naar andere landen en mogelijk zelfs afschieten. Maar of dat helpt is nog maar de vraag. ‘Zelfs onder de beste omstandigheden zullen Colombianen waarschijnlijk moeten leven met een nijlpaardenpopulatie’, aldus Smithsonian Magazine

Recent verschenen