Foresight
| Shunji Nishioka | 16 oktober 2016Ze zijn jong, niet lelijk en geschikt bevonden om te werken in de door Pyongyang opgezette Noord-Koreaanse restaurants in China. Hun taak: deviezen binnenbrengen voor het regime van Kim Jong-un ‘de Dikke’.
Een paar maanden geleden sloot het Noord-Koreaanse restaurant Z in de uitgaanswijk Sanlitun van Beijing stilletjes zijn deuren zonder zelfs zijn trouwste klanten in te lichten. Het was in april 2012 opgezet door een Chinese investeringsmaatschappij en een Noord-Koreaans luxehotel, het Koryo Hotel in Pyongyang. De man die de bedrijfsvoering deed, was benoemd door de Chinese maatschappij, terwijl het Noord-Koreaanse hotel de serveersters en de koks regelde. Op de kaart stonden typisch Noord-Koreaanse gerechten, zoals kimchi [pittige gefermenteerde kool], naengmyeon [koude noedelsoep], hondenvlees bereid volgens recepten uit het noorden van het land en Noord-Koreaans bier van het merk Taedonggang. De klanten werden ontvangen door serveersters in rood-witte chima jeogori [traditionele Koreaanse dracht] en begroet met Ni hao [‘Hallo’ in het Chinees] gevolgd door Annyeong shimnika? [‘Hoe maakt u het?’ in het Koreaans]. De meisjes waren rond de twintig, slank en licht van huidskleur.