Google dreigt Australië met vertrek | EP wil sancties tegen Rusland

© Getty

360 Magazine

| Amsterdam | 22 januari 2021

Google dreigt Australië te verlaten

Google dreigt zijn zoekmachine terug te trekken uit Australië als een wetsvoorstel in werking treedt dat Google zou verplichten nieuwsuitgevers te betalen voor hun inhoud, meldt techwebsite The Verge.

‘Als deze versie van de mediacode wet wordt, hebben wij geen andere keuze dan Google Search niet langer beschikbaar te stellen in Australië’, verklaarde Melanie Silva, vicevoorzitter van Google Australië en Nieuw-Zeeland, gisteren aan een Australische Senaatscommissie die de impact van de mediacode onderzoekt.

Ook Facebook dreigt links naar nieuwsartikelen uit de feeds van Australische gebruikers te verwijderen als de nieuwe mediacode wordt ingevoerd, bericht The Guardian. ‘Dat zou betekenen dat de 19 miljoen Australiërs die maandelijks Google gebruiken, niet langer toegang hebben tot Google Search, en dat de 17 miljoen Australiërs die maandelijks inloggen op Facebook, geen nieuwsartikelen meer kunnen zien of plaatsen op de socialemediasite’, schrijft het Britse dagblad.

Een reportage van het Australische 7 News over het dreigement van Google.

Google is bang dat de Australische mediacode een voorbeeld voor de rest van de wereld wordt, aldus The Sydney Morning Herald. ‘Google verliest liever Australië (een relatief klein gedeelte van de wereldmarkt) dan een precedent te scheppen voor grotere markten.’

Het dreigement van Google kwam op dezelfde dag dat het bedrijf een overeenkomst tekende met driehonderd Franse nieuwsbedrijven om hen te betalen voor hun inhoud die in zoekresultaten verschijnt, meldt The Guardian. Deze regeling heeft te maken met een EU-hervorming van het auteursrecht waarover in 2019 overeenstemming is bereikt.

Ook in dit geval probeerde de techgigant te voorkomen dat het Franse uitgevers moest betalen voor hergebruik van fragmenten van hun inhoud, maar in april vorig jaar slaagde de Franse mededingingswaakhond (FCA) erin hard te maken dat het gebruik van nieuwsfragmenten door Google oneerlijk en schadelijk is voor de perssector, en waarschijnlijk ook misbruik van een dominante marktpositie, schrijft Tech Crunch.

De Australische wet werd in december in het Huis van Afgevaardigden ingediend, op een moment dat over de hele wereld regeringen proberen de macht van digitale monopolisten in te perken.

‘We reageren niet op bedreigingen’

De Australische minister-president Scott Morrison reageerde fel op Googles en Facebooks dreigementen: ‘In Australië maken we onze eigen regels voor hoe we het hier doen. Dat gebeurt in ons parlement en wordt gedaan door onze regering. Dat is hoe het hier in Australië werkt’, tekende het Australische dagblad op uit de mond van de premier. ‘We reageren niet op bedreigingen.’

Het linken naar nieuws heeft voor de techgiganten geen ‘commerciële waarde’, aldus een woordvoerder van Facebook. Maar Australische mediabedrijven betwistten die bewering en dringen er bij de regering op aan onmiddellijk met wetgeving te komen, aldus The Sidney Morning Herald. De leiders van News Corp Australia, Nine Entertainment Co (eigenaar van SMH) en Guardian Australia waren het tijdens de hoorzitting grotendeels met elkaar eens. Zij voerden aan dat de code zou bijdragen aan de duurzaamheid van de lokale journalistiek op lange termijn.

Volgens de uitgever van Nine Entertainment, zou het niet invoeren van de code ertoe leiden dat de techgiganten ‘blijven weigeren te betalen voor de inhoud die ze gebruiken om hun monopoliepositie veilig te stellen en de verantwoordelijkheden op zich te nemen die bij een dergelijke macht horen’, aldus het Australische dagblad.


In Honduras is weg naar legalisering abortus haast onmogelijk

Donderdag (22 januari) heeft het Hondurese parlement een grondwetswijziging goedgekeurd die alle vormen van abortus verbiedt in Honduras, bericht het Hondurese dagblad El Heraldo. Een weg naar legale abortus is vanaf nu dus alleen mogelijk met een drie vierde meerderheid van het parlement.

Het artikel stelt dat het is ‘verboden en illegaal om een ongeboren leven, dat op elk moment moet worden gerespecteerd, op welke manier dan ook te beëindigen. Andersluidende wettelijke bepalingen zijn nietig en ongeldig.’

Abortus was in Honduras al strafbaar volgens de grondwet, schrijft El Heraldo in een ander artikel. Er staat een gevangenisstraf van zes tot acht jaar voor. Ook zijn gezondheidsmedewerkers verplicht om een melding te maken bij vermoedens van een illegale abortus. Op assistentie bieden bij een abortus, op welke manier ook, staat een boete van 15.000 tot 30.000 lempiras (500 tot 1000 euro).

‘Strafbaarstelling en de verplichting van gezondheidsmedewerkers om onveilige abortus te melden hebben geleid tot opsluiting van vrouwen’

De vicepresident van het Hondurese parlement verklaart tegenover BBC Mundo dat ‘deze hervorming voortvloeit uit de golf van grondwetshervormingen in Latijns-Amerikaanse landen, aangedreven door linkse regeringen die abortus willen legaliseren, zoals onlangs in Argentinië is gebeurd. Dat kan in Honduras niet worden toegestaan’.

De Verenigde Naties schreven in een reactie: ‘Strafbaarstelling en de verplichting van gezondheidsmedewerkers om mogelijke gevallen van onveilige abortus te melden hebben geleid tot opsluiting van vrouwen en weerhouden velen ervan medische hulp te zoeken als zij een miskraam krijgen.’


EP eist stopzetting van Nord Stream 2 wegens arrestatie Navalny

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin de Europese Unie wordt opgeroepen om ‘onmiddellijk’ te stoppen met de voltooiing van de Nord Stream 2-pijplijn, die Russisch aardgas naar Duitsland moet brengen. Dit als reactie op de arrestatie van Kremlin-criticus Aleksei Navalny, meldt Radio Free Europe/Radio Liberty.

De resolutie om Nord Stream 2 een halt toe te roepen, werd met een grote meerderheid in Brussel aangenomen – afgezien van het grootste deel van Europarlementariërs van de Duitse CDU/CSU, alle SPD-leden, alsmede de AfD en Die Linke. De Duitse Grünen steunde echter de resolutie, net als de FDP, schrijft Die Süddeutsche Zeitung.

In de niet-bindende resolutie worden de lidstaten opgeroepen om een actief standpunt in te nemen over de arrestatie van Navalny

In de niet-bindende resolutie worden de lidstaten opgeroepen om een actief standpunt in te nemen over de arrestatie van Navalny en om de beperkende maatregelen van de EU ten aanzien van Rusland ‘aanzienlijk aan te scherpen’, aldus RFE/RL

Ook ‘Russische oligarchen’ en ‘de inner circle van president Vladimir Poetin’ moeten volgens de resolutie het doelwit van de sancties worden, meldt RFE/RL.

De door Amerikanen gefinancierde nieuwsorganisatie Radio Free Europe/Radio Liberty wordt zelf door Rusland bedreigd met boetes van vele miljoenen dollars en mogelijke strafrechtelijke vervolging van haar medewerkers, bericht The New York Times. Ze zouden zich niet houden aan de regels voor ‘buitenlandse agenten’. Volgens nieuwe regelgeving moeten buitenlandse media in Rusland bij al hun berichten een waarschuwing plaatsen dat het geproduceerd is door een ‘buitenlandse agent’.

Recent verschenen