The Washington Post
| Washington D.C. | Boris van der Spek | 30 juni 2023Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:
» Grote onrust in Frankrijk na dood tiener in Parijse voorstad
» Woede in Arabische wereld na koranverbranding Zweden
Lang kregen achtergestelde groepen voorrang bij toelating
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een streep gezet door het inclusieve toelatingsbeleid van Amerikaanse universiteiten, waarbij studenten uit achtergestelde groepen op basis van afkomst voorrang krijgen bij toelating tot studies. Volgens de opperrechters is ‘positieve discriminatie’ ook een vorm van discriminatie en moet het daarom verboden worden, aldus The Washington Post.
Universiteiten gebruikten jarenlang ‘affirmative action’ om onder meer studenten met een Afro-Amerikaanse- of Latijns-Amerikaanse achtergrond een kans te geven. Studentenactiegroepen die tegen dit beleid waren, daagden Harvard en de Universiteit van North Carolina voor de rechter. Vanwege de uitspraak van het Hooggerechtshof moeten alle universiteiten in het land zich aan het vonnis houden.
Universiteiten in staten die het beleid al hebben afgeschaft, zoals Florida, zagen dat het aantal witte en Aziatische studenten toenam na de afschaffing, wat erop zou duiden dat het beleid wel degelijk werkte om achtergestelde groeperingen een kans te geven. Volgens het Hooggerechtshof, waarvan de meerderheid conservatief is, gaat het beleid echter in tegen het Amerikaanse gelijkheidsbeginsel.
Lees ook: