Reader | Onze missie precies honderd edities geleden was de beste journalistieke stukken uit het buitenland te brengen, niet over het buitenland. Omdat de werkelijkheid overal anders is, en wie slechts door één bril kijkt, vroeg of laat bijziend wordt (Jaap Toorenaar).
Reader | Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.
Cultuur | In haar boek _Bienvenue au paradis_ (‘Welkom in het paradijs’) beschrijft de in Lausanne wonende Franse journaliste Marie Maurisse de ‘hel’ waarin expats in Zwitserland leven. Dat raakt bij de Zwitsers een gevoelige snaar.
Politiek | Mocht Hillary Clinton in november president worden, dan zal ze waarschijnlijk een veel agressiever buitenlandbeleid voeren dan Barack Obama. En misschien zelfs wel dan Donald Trump. Mark Landler, Witte Huisverslaggever voor _The New York Times_, beschrijft waar die militaire angehauchtheid vandaan komt.
Cultuur | De Colombiaanse schrijver Héctor Abad, die vijf maanden in Den Haag woont, is onder de indruk van de Nederlandse strijd tegen het water. En van Multatuli.
Politiek | Van de 300.000 IJslanders staan er 600 op de lijst van de Panama Papers. Van de 9,5 miljoen Zweden slechts 200. De IJslandse schrijver Hallgrimur Helgason zoekt de verklaring in het koloniale verleden.
Cultuur | Javier Marías, gelauwerd schrijver van deze tijd, is openlijk schatplichtig aan het werk van Shakespeare. Het ontmoedigt hem niet om ‘de subliemste pagina’s uit de literatuurgeschiedenis’ binnen te stappen. Het is één grote inspiratiebron. _El País_ vroeg hem naar zijn verhouding met de oude meester.
Economie | Millennials vormen in de VS sinds kort de grootste groep op de arbeidsmarkt. _The New York Times_ nam een kijkje bij de hippe mediawebsite Mic, waar de hele werkvloer uit twintigers bestaat.
Politiek | De Chinese partijtop besteedt er liever geen aandacht aan, maar het is vijftig jaar geleden dat de Culturele Revolutie van Mao Zedong losbarstte. De ideologische starheid is nog te groot voor een heldere kijk op de zaak, zegt de Chinese historicus Ma Yong tegen _Fenghuang Wang_, een van de weinige tijdschriften die een kritisch geluid durven laten horen.
Politiek | Nu een Palestijnse staat steeds verder uit het zicht raakt, roept een Europese diplomaat de Palestijnse elites op hun verantwoordelijkheid te nemen.
Economie | Ze zien eruit als nieuw geld, ruiken als nieuw geld en werken als nieuw geld. Maar volgens de Zimbabwaanse centrale bank zijn de nieuwe staatsobligaties absoluut geen terugkeer naar de Zimbabwaanse dollar.
Cultuur | Nieuws uit het buitenland is iets anders dan nieuws over het buitenland, luidt al honderd edities lang het adagium van _360_. We laten lokale journalisten aan het woord over de situatie in hun land. Maar soms wijken we daarvan af, zoals hier. George Packer (staff writer bij _The New Yorker_ en auteur van de grootse analyse van het moderne Amerika, _The Unwinding_) beschrijft zijn verkenning van ‘het andere Frankrijk’. Een betere titel – ja, op je honderdste verjaardag mag je zelfs beweren dat je het beter weet dan _The New Yorker_ – zou misschien zijn ‘de andere Fransen’. Want zijn stuk gaat juist over hetzelfde Frankrijk en iedereen – binnen en buiten de Périphérique – die nolens volens meebouwt aan de toekomst van dat land.
Cultuur | De Franse schrijver-arts Louis-Ferdinand Destouches (1894-1961, pseudoniem: Céline) was behalve een vernieuwer van de Franse literatuur (_Voyage au bout de la nuit,_ 1932) tevens een rabiate antisemitische pamflettist, die aanschurkte tegen collaboratie met de Duitse bezetter. Na D-Day probeerde hij met zijn vrouw Lucette Denemarken te bereiken, maar strandde in het Duitse stadje Sigmaringen, waar de Duitsers de Franse Vichy-regering in een kasteel hadden ondergebracht.
Cultuur | 360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.