Reader | De Palestijns-Amerikaanse schrijfster en activiste Susan Abulhawa beschouwt het zionisme als op sterven na dood.
Politiek | De exodus aan vluchtelingen uit het Midden-Oosten en noordelijk Afrika, die de afgelopen maanden bestuurders en burgers van de Europese Unie de stuipen op het lijf heeft gejaagd, legt behalve de gammele constructie van het Europese bolwerk helaas nog veel meer menselijk tekort bloot.
Politiek | Hoe voelt het om gedwongen je land te moeten verlaten, zoals de honderdduizenden vluchtelingen die nu naar Europa trekken? Hoe ga je om met de ontworteling, de heimwee, het missen van je dierbaren, de onvermijdelijke identiteitscrisis? 360 verzamelde een aantal brieven van en over ballingen die onlangs verschenen in de internationale pers.
Economie | Nalden, de man met maar één naam, bijt met WeTransfer in de enkels van Box en Dropbox. Op ‘ontdekkingsreis’ in de VS is zijn bedrijf in omvang verdubbeld, met 35 miljoen unieke gebruikers per maand en een record van 4,3 miljoen transfers per dag.
Politiek | Een recent "artikel":http://www.nytimes.com/2015/10/09/world/middleeast/historical-certainty-proves-elusive-at-jerusalems-holiest-place.html?_r=0 in The New York Times waarin het bestaan van de tempel in twijfel wordt getrokken, heeft de aloude discussie weer in alle hevigheid doen oplaaien.
Cultuur | In 2005 explodeerde de Franse buitenwijk Clichy-sous-Bois nadat twee jongens op de vlucht voor de politie omkwamen. Hoe is het intussen in de banlieues? Fotograaf Hervé Lequeux werkte er vier jaar, en constateerde dat voor de volgende generatie weinig is verbeterd.
Politiek | De dubbele bomaanslag in het hart van Ankara op 10 oktober kostte 97 mensen het leven. Şirin Kılıçalp, het nichtje van journalist İlhan Taşçı, is een van de slachtoffers. Ze liep mee in de noodlottige betoging tegen het geweld tussen het Turkse leger en Koerdische militanten van de PKK in het grensgebied, bij Syrië en Irak. Vind mijn dochter terug, smeekte haar moeder. Maar wie weet waar ze is?
Economie | De zogenaamde kruidnagelsigaret, de kretek, zou niet echt een sigaret zijn. Gaat achter de bizarre polemiek over nationaal erfgoed in Indonesië de tabakslobby soms schuil?
Cultuur | Volgens de Amerikaanse journalist Leon Wieseltier, op 14 november te gast op de Nexus-conferentie, pleegt IS in Palmyra een aanslag op de fundamenten van onze pluralistische samenleving. En de VS leggen de extremisten geen strobeed in de weg.
Politiek | Ooit werd Frankrijk bestierd door tweehonderd families. In de VS gebeurt nu iets soortgelijks: uit onderzoek van The New York Times blijkt dat 158 superrijke families bijna de helft van al het campagnegeld bijeen hebben gebracht.
Politiek | Niet alleen in het Westen wordt geprobeerd om jihadisten te deradicaliseren. In een gevangenis in Nigeria is met geld van de EU een programma opgezet om strijders van Boko Haram weer op het rechte pad te brengen. Grote vraag is natuurlijk: werkt het?
Reader | De Britse concertpianist James Rhodes (1975), te gast op Crossing Border, werd als jongetje jarenlang misbruikt door zijn gymleraar. Het had hem waarschijnlijk de dood ingejaagd, als hij niet was gered door de muziek. In zijn ophefmakende memoir James Rhodes, pianist schrijft hij eerlijk, openhartig en met zwartgallige humor over de strijd met zijn demonen.
Cultuur | In januari verschijnt The Hateful Eight, de nieuwste van Quentin Tarantino. Stadgenoot en schrijver Bret Easton Ellis sprak hem in L.A. over zijn film, gedeelde liefdes en de kritiek van zwarte recensenten.