Politiek | Voorspellen, waarom zou je? En dan weer naspellen? Niet echt de taak van de journalistiek – die moet juist beschrijven wat er speelt. Toch kan de actualiteit enorme gevolgen hebben voor de nabije toekomst en kunnen we het niet laten ook daar een gooi naar te doen. Als was het maar ter bezwering. Bij dezen.
Economie | Bij het begin van het nieuwe jaar gaan medewerkers van de _Financial Times_ zich naar hartelust te buiten aan voorspellingen, van de olieprijs tot de volgende stappen van Vladimir Poetin. Opsteker voor de Lage Landen: volgens de Britten wordt België Europees kampioen voetbal.
Politiek | Net nu heel Europa op zijn kop staat vanwege de aanrandingen in Keulen, is in Portugal een nieuwe wet aangenomen die seksuele intimidatie strafbaar stelt. Overtreders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van drie jaar krijgen. Is zo’n wet noodzakelijk?
Politiek | Na de massa-aanranding in Keulen is het asieldebat in Duitsland op een kookpunt beland. In een commentaar roept _Der Spiegel_ op het hoofd koel te houden.
Politiek | Volgens de regeringspartij van Polen was de vliegtuigcrash bij Smolensk geen ongeluk, maar de schuld van de Russen. Aan die theorie dankt ze haar populariteit.
Politiek | De uitslag van de Spaanse verkiezingen bevestigt de complexe situatie waarin de politiek zich bevindt. Een met alleen maar ijdele winnaars die zich een mandaat toe-eigenen, volgens schrijver Javier Marías.
Economie | Brazilië claimt over de grootste diamantreserve ter wereld te beschikken: het Roosevelt-reservaat in de Serra Morena. Maar de winning is gewelddadig en troebel, in tegenstelling tot de begeerlijke edelsteen zelf.
Politiek | In de Iraanse pers zorgt het conflict met Saoedi-Arabië voor een felle woordenstrijd tussen conservatieven en hervormingsgezinden.
Politiek | Door middel van de executie van veertig soennitische jihadisten, en vooral die van een sjiitisch leider, wilde Riyad doortastendheid tonen tegenover Teheran. Het bleek de lont in een kruitvat.
Politiek | De malafide, vooral in Afrika opererende Chinese businesstycoon Sam Pa leek lang ongrijpbaar, maar werd eind vorig jaar dan toch eindelijk gearresteerd. Als er niets wordt gedaan aan de schimmige netwerken waarin hij kon gedijen, zullen er gewoon weer anderen opstaan die zijn plaats innemen.
Cultuur | Het vijfhonderd jaar oude Ritanpark in Beijing meet slechts een halve vierkante kilometer. Toch wordt het van zonsopgang tot zonsondergang bevolkt door stadsbewoners voor wie het een speeltuin, huiskamer, sportschool, theehuis en concerthal in één is.
Cultuur | Om het aloude schimmenspel nieuw leven in te blazen, maken Maleisische poppenspelers gebruik van personages uit Star Wars en andere Hollywoodfilms.
Cultuur | Het Duitse familiebedrijf Vorwerk verkocht vorig jaar ruim een miljoen exemplaren van de Thermomix, een slim vormgegeven keukenmachine. Niet in de winkel, maar via tupperwareparty’s en de populaire kookvideo’s van ‘Thermifee’ Stefanie Holtz.
Cultuur | Bij de ook in Nederland en Vlaanderen razend populaire game Football Manager kruip je als speler in het hoofd van een professionele voetbaltrainer. Het spel is de afgelopen twintig jaar zodanig geperfectioneerd dat ook echte voetbalclubs er hun voordeel mee doen.
Economie | Best fijn dat we tegenwoordig alles en iedereen een rating kunnen geven. Maar er is ook een keerzijde: de klant krijgt een bijna onbeperkte macht. Een Uber-chauffeur: ‘Je bent doodsbang om ook maar het kleinste foutje te maken, op het neurotische af.’
Cultuur | Sicilië is verworden tot een desolaat eiland zonder elektriciteit, met roedels wilde honden en lege snelwegen. Een virus heeft alle volwassenen uitgeroeid, alleen de jeugd is gespaard gebleven. Niccolò Ammaniti (1966) schreef de bestsellers _Ik haal je op, ik neem je mee_ (300.000 exemplaren verkocht in Nederland), _Ik ben niet bang_ (160.000 exemplaren) en _Zo God het wil._ Iedere dag is er een voor de Ammaniti-fans die halsreikend naar de nieuwe _Anna_ uitkijken. Houd vol. Het duurt niet lang meer. Hier alvast een voorpublicatie.