Reader | In 2014 schreef Der Spiegel een jubelend stuk over ‘het Duitslandgevoel’; Duitsland was weer trots op zichzelf, en met recht. Acht jaar later bevindt het land zich in een lastige spagaat tussen een van oudsher loyale houding tegenover de Russen, en de morele verplichting Oekraïne aan wapens te helpen.
Reader | Seks vóór het huwelijk is taboe in Algerije, dankzij de islam en eeuwenoude tradities. Tegelijk is tweederde van de bevolking jonger dan 35 jaar, en wordt er steeds later getrouwd. De Franse journalist Pierre Daum ondervroeg tientallen Algerijnse jongeren over de ‘lange jaren’ tussen puberteit en huwelijk.
Reader | Over de jeugd van tegenwoordig raakt men nooit uitgepraat. Volgens de huidige verwijten is het een stel hedonistische, comazuipende, niet-stemmende tieners dat het liefst naaktfilmpjes van zichzelf op internet verspreidt, dan wel juist een brave, overijverige, saaie en oppervlakkige generatie die zich maar niet bundelt om een betere wereld na te streven. Duidelijk is dat we de jeugd – nog altijd – niet goed kunnen (be)grijpen. Maar opgeven is geen optie. Daarom drie pogingen.
Reader | Ook de Franse ex-premier Dominique de Villepin maakt zich zorgen over de opmars van terreurbeweging IS in Irak. Als we niet oppassen wordt de hele regio gedestabiliseerd, waarschuwt hij in _Le Monde_. Slechts een gezamenlijke inspanning van het Westen én regionale partijen kan een uitweg bieden.
Reader | De drie oprichters van het Berlijnse grafisch ontwerp-bureau eBoy worden beschouwd als de grondleggers van de pixelkunst. Hun exuberante, kleurrijke werk is even perfect als herkenbaar. ‘Ze zijn voor 8-bit wat Roy Lichtenstein was voor stippen en strips.’
Reader | De Chinezen stappen massaal over op gekoeld en bevroren voedsel. Goed voor het levenscomfort en de voedselveiligheid, maar wat betekent het voor de planeet? Koeling is nu al verantwoordelijk voor 15 procent van het wereldwijde stroomverbruik.
Reader | _360_ selecteerde voor u de opvallendste, indrukwekkendste en beste foto's van de afgelopen tijd. Een keuze uit duizenden foto's die overal ter wereld gemaakt worden, door fotografen met hart voor hun vak en voor wat zij afbeelden. Soms schrijnend, dan weer schitterend in beeld gebracht of zo eigenaardig dat wij u daar graag deelgenoot van willen maken.
Reader | Zangeres Nina Simone (1933-2003), over wie een controversiële film is gemaakt, was een boegbeeld van de burgerrechtenbeweging. Met bijtende protestsongs streed ze tegen de onrechtvaardigheid die haar Afro-Amerikaanse volk te verduren kregen. Een strijd die, getuige de recente gebeurtenissen in Ferguson, nog lang niet gestreden is.
Reader | Dit zijn de eerste drie hoofdstukken van de Italiaanse bestseller _Wacht op mij!_ van Michele Serra, die in september bij Lebowski verschijnt. De roman gaat over de generatiekloof tussen vader en zoon. Met een mengeling van woede, liefde en melancholie kijkt vader toe hoe zijn zoon zich steeds meer van hem vervreemdt. _Wacht op mij_ leest tegelijkertijd als een monument voor een generatie die de onverschilligheid omarmt lijkt te hebben. ‘Dit is de pure schoonheid van het schrijven’ (_La Repubblica_).
Reader | Een pleidooi tegen de economie van de minachting, relevanter dan ooit nu mannen als Musk, Bezos en Zuckerberg de wereld domineren.
Reader | Vanaf september vertonen de Nederlandse bioscopen _The Trip to Italy_, het vervolg op de culinaire roadmovie _The Trip_ (2011). Hierin spelen de Britse topkomieken Steve Coogan en Rob Brydon wederom op briljante wijze zichzelf. Een mooie aanleiding voor regisseur Alfonso Cuarón om met zijn vriend Coogan van gedachten te wisselen over acteren, ouder worden en je eigen weg kiezen.
Reader | Ethische hacker en MIT-student Aaron Swartz pleegde begin januari 2013 zelfmoord. Hij was toen 26 jaar oud. De hyperintelligente Swartz hing een proces wegens copyrightschending boven het hoofd. De _hacktivist_ had miljoenen wetenschappelijke en auteursrechtelijk beschermde artikelen uit een database van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) gedownload. Voor de diefstal kon Swartz een gevangenisstraf van 35 jaar en een boete van 1 miljoen dollar krijgen. Swartz, die zich verzette tegen de ‘privatisering van kennis’, leed al jaren aan depressies. In de documentaire _The Internet's Own Boy_ laat regisseur Brian Knappenberger zien wie Aaron Swartz was en hoe hij dacht. Geheel in de vrije geest van Swartz is de documentaire gratis te downloaden en te verspreiden.
Reader | _360_’s Pieter van den Blink maakt voor u een keuze uit door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland en Vlaanderen komen.
Reader | App-magazine _Pause_ laat luisteraars muziek ontdekken. De redactie van het magazine kiest de beste recensies, interviews, beschouwingen en opinies uit en koppelt deze aan muziekvideo’s en streaming audio. Voor de _360_ reader maakte _Pause_ de volgende selectie.