Reader | ‘Mensen die bezeten zijn door een ideologie, kunnen niet openstaan voor de dialoog.’ Dat mailde mij een lezer van de krant waarin ik weleens wat over diversiteit schrijf. Voor de zekerheid vroeg ik hem van welke ideologie ik dan bezeten zou zijn; voor je het weet neem ik aan dat het feminisme is, terwijl hij doelt op een schoenenfetisjisme – ik heb tenslotte ook eens over hoge hakken geschreven. Maar op deze vraag kreeg ik geen antwoord. Tot zover de dialoog.
Reader | Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.
Reader | Op 14 maart veroorzaakte de cycloon Idai een grote humanitaire ramp in Beira, met een half miljoen inwoners de op een na grootste stad van Mozambique.
Politiek | Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft gezworen nooit de naam in de mond te zullen nemen van de misdadiger die een slachting heeft aangericht in twee moskeeën. Haar beleid wekt lof, maar ook weerstand.
Politiek | Volgens de Britse filosoof John Gray heeft het Brexit-referendum van 2016 de politiek voorgoed veranderd. Politici kunnen zich niet inleven in de massale onvrede die door het referendum aan het licht is gebracht. Ze beschouwen zichzelf als de belichaming van de rede, belaagd door de blinde driften van het janhagel.
Politiek | Vooral de Britse minima zijn voor de Brexit. Maar het is een misvatting te denken dat ze worden gedreven door eigenbelang. Onderschat niet hun hang naar soevereiniteit, zegt journalist Gary Younge.
Politiek | De vraag naar Britishness dat ook voor de helft van de Noord-Ierse bevolking achter de Brexit zit, is onverminderd groot, maar het aanbod lijkt te stagneren. De boodschap luidt: Britishness wordt niet langer geleverd, maar wat dacht u van ‘Brexitness’, dat ook alle opwindende voordelen biedt van tribale verbondenheid?
Reader | Foreign Policy is er niet gerust op dat Nederland nog lang gevrijwaard zal blijven van catastrofale terroristische aanslagen, zoals die in andere Europese landen hebben plaatsgevonden. Bovendien zou het verslagen IS bij jihadisten tot ‘kalifaatnostalgie’ kunnen leiden.
Cultuur | De Libanese schrijfster Dominique Eddé maakt van de gelegenheid gebruik om de bekende filosoof Alain Finkielkraut, die onlangs werd uitgescholden voor ‘vieze zionist’, niet alleen een hart onder de riem te steken, maar ook zijn verstarde verdediging aan de kaak te stellen. ‘U ontkent een deel van de werkelijkheid om een andere te laten bestaan.’
Politiek | De woede onder de burgers van Servië, Albanië en Montenegro zal de autocratische regimes niet gauw aan het wankelen brengen, zolang de EU de ‘stabiliteit’ van de regio uitspeelt tegen de democratie.
Politiek | In Oekraïne mikt acteur Volodymyr Zelensky op het presidentschap, en hij heeft goede kans te winnen. Zijn opmars lijkt geen toeval: ook in andere landen rukken de komieken op in de politiek. En het publiek houdt van ze.
Politiek | De uitgesproken linkse regering van Berlijn lijkt zich aan te sluiten bij het doel van de studenten: ‘Wij willen een socialistische stad.’
Reader | Vanwege het drugsgerelateerde geweld vindt een aantal wetenschappers het in Mexico niet veilig genoeg meer om onderzoek te verrichten. De strijd tussen de kartels en het leger maakt veldwerk uiterst gevaarlijk, vooral in het donker.
Politiek | Singapore kampt al heel lang met watergebrek, maar heeft dat altijd weten op te lossen door water te importeren uit buurland Maleisië. Die overeenkomst ligt nu onder vuur.
Politiek | Zoals Iran de advocate Nasrin Sotoudeh probeert de mond te snoeren met een meedogenloze straf, zo behandelt Saoedi-Arabië Loujain al-Hathloul, de activiste die opkomt voor vrouwenrechten. De landen zijn elkaars aartsvijand, maar handhaven dezelfde repressie.
Cultuur | De poging om hardloopster Caster Semenya uit de vrouwencompetitie te weren, raakt in Zuid-Afrika een gevoelige snaar. Wie de apartheid heeft meegemaakt, weet hoe het voelt om te worden uitgesloten.
Dossier Kledingindustrie | United Colors of Benetton werd wereldberoemd met de contoversiële reclamecampagnes van Oliviero Toscani. Dat tij is gekeerd. Het miljoenenbedrijf van de Italiaanse broers zou aandacht proberen te trekken over de ruggen van vluchtelingen, onder het mom van gelijkheid. Bovendien wordt hun verweten zich kil en onverschillig te hebben gedragen toen ‘hun’ textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh instortte (1134 doden). En al helemaal toen de ondernemersfamilie niet optrad toen de Morandibrug het begaf in Genua.
Cultuur | Journalist Bernd Dörries zakte in zeven dagen en zes nachten de Congo af aan boord van vrachtschip Natasha Belle. Het werd een reis door zijn ‘eigen gevoelshuishouding’. De enorme euforie bij zonsopkomst boven de nog mistige rivier. En die ongelooflijke verveling.
Reader | Voor de Biënnale in Venetië maakte de Belgische kunstenaar Luc Tuymans een tentoonstelling met meer dan tachtig doeken, waarvan tweederde recent werk is. Stuk voor stuk binnen één dag geschilderd.
Cultuur | _360_ kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland komen.