Reader | Als je maar goed zoekt, valt er overal wel een rode draad te ontdekken. Soms is die draad heel dun of al eerder moeizaam aan elkaar geknoopt. Of alleen met een flinke zaklantaarn en een vergrootglas te vinden. Nou, in dit nummer is het moeilijk die draad over het hoofd te zien. Niemand heeft expliciet opdracht gekregen het of een thema uit de actuele internationale pers te selecteren. En toch druipt het verlangen naar controle van veel pagina’s. Volksrepubliek China zet alles op alles om de neuzen in binnen- en buitenland dezelfde kant op te krijgen. Eén verhaal, één perspectief. En of we daar allemaal even aan mee willen doen.
Cultuur | Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.
Reader | Klimaatactivisten die in 2018 een filiaal van Crédit Suisse bezetten werden onlangs vrijgesproken. De rechter oordeelde dat burgerlijke ongehoorzaamheid was toegestaan in een ‘noodtoestand’. Kan de klimaatcrisis nu niet meer genegeerd worden of legitimeert de uitspraak ondemocratische praktijken in de naam van de ‘goede zaak’?
Reader | De wereldwijde Chinese propagandacampagne heeft een onvoorstelbare reikwijdte en loopt op volle toeren. Beijing koopt zelfs mediabedrijven op om buitenlandse journalisten ‘het Chinese verhaal goed over het voetlicht te laten brengen’.
Reader | Normaal gesproken is slechts een fractie van de collectie van een museum te zien. Eén Nederlands museum wil de gehele collectie toegankelijk maken en wordt op de voet gevolgd door de internationale museumwereld.
Reader | Alles wat Google, Amazon, Netflix, Uber, PayPal, Thuisbezorgd, Car2Go en Spotify regelen, kan Yandex ook. Deze techgigant met statutaire zetel in Amsterdam beschikt over gegevens van miljoenen Russen en wekt daarmee het wantrouwen van het Kremlin.
Dossier Kledingindustrie | In Melito ontdekte de Napolitaanse politie een ondergronds atelier waarin 43 werknemers opgesloten zaten. Volgens de ondergedoken journalist Roberto Saviano een wijdverbreide praktijk in het zuiden van Italië: grote merken die arbeidsomstandigheden aan hun laars lappen.
Reader | Deze apocalyptisch aandoende Australische zomer is ons Sandy Hook-moment, schrijft columniste Brigid Delaney.
Cultuur | De speciale band die inheemse volkeren met het Australisch land verenigt, wordt nog verder beschadigd door de branden. Het is tijd om voor het land te zorgen en van de Aboriginals te leren, pleit deze Australische Aboriginal-journalist.
Politiek | Iran noch de VS heeft oren naar een totale oorlog. Ondertussen heerst een gespannen stilte en stapelen de dreigementen zich op over terugtrekking van troepen uit Irak.
Reader | Terwijl het toerisme in Thailand en Japan bloeit als nooit tevoren, kampen ziekenhuizen met een ongewenste bijwerking: de onbetaalde rekeningen van buitenlandse patiënten stapelen zich op.
Politiek | Een bouwproject dat in zijn grandeur herinnert aan de tijd van de farao’s: de Grote Renaissancedam die Ethiopië in de Nijl bouwt moet Ethiopië in één klap voorzien van de totale elektriciteitsbehoefte van de 105 miljoen inwoners. Maar de plaatselijke bevolking wil niet verhuizen en de Egyptische buren vrezen geen toegang meer tot water te zullen krijgen.
Reader | Wij zijn verzeild geraakt in een ‘Brave New World’ waarvan niemand de gevolgen kan overzien. De Roemeense auteur en stem van zijn generatie Mircea Cărtărescu maakt zich zorgen om van alles, maar ook om de intellectueel (hijzelf) die zich in de huidige wereld kwaad en gefrustreerd voelt, en dat komt niet voort uit een opgeblazen ego, maar uit een gevoel van onmacht. Een gepeperd college.
Economie | Mozzarella, _l’oro bianco_, kerstomaten, _l’oro rosso_, en andere producten met het keurmerk _Denominazione di Origine Protetta_ zijn in trek in de hele wereld en worden met grote marges verkocht, en dat heeft ook de maffia ontdekt. De georganiseerde misdaad neemt hele industrieën over en perst boeren, kaasmakers en slagers af. ‘De Camorra vergeeft nooit.’
Reader | Controversieel of niet, het snelle 5G-netwerk biedt allerhande mogelijkheden voor nieuwe toepassingen overal ter wereld – zelfs in de ruimte.
Reader | Mikail Akar wordt de kleuter-Picasso genoemd. Hij schildert niet eens meer voor familieverjaardagen, daarvoor is hij al te duur. Hoe een kleine jongen, met een verkoopgrage vader, uitgroeide tot een veelgevraagd kunstenaar.
Reader | 360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.