Reader | Zoals waarschijnlijk alle boodschappers van het nieuws en de achtergrond daarvan, hebben wij deze editie van 360 geproduceerd in nogal bijzondere omstandigheden. Iedereen doet wat er gedaan moet worden om de vermaledijde curve van het om zich heen graaiende coronavirus af te zwakken. Dat dit onze vijand zou worden, had niemand kunnen voorspellen. Behalve scenarioschrijvers misschien dan, maar dat hielden we veiligheidshalve voor honderd procent fictie.
Reader | Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.
Reader | Ondanks het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie kiest de Britse premier Boris Johnson voor een afwijkende strategie (what’s new?). Om economische schade te beperken vroeg hij kwetsbare groepen en ouderen binnen te blijven. Een bezoek aan de pub wordt ‘ontraden’ en sportcompetities gaan niet door. De gedachte is de komende maanden een groepsimmuniteit op te bouwen. Een optimistisch beleid, waarmee niet alle Britten het eens zijn.
Reader | De Britse regering wil haar migratiebeleid vanaf 1 januari 2021 aanscherpen door een puntensysteem in te voeren waarmee geschoolde arbeiders worden bevoordeeld. Het plan verdeelt de pers.
Politiek | Het mislukken van de Turkije-deal legt de achilleshiel van het Europese migratiebeleid bloot: de lidstaten hebben geen gemeenschappelijk idee hoe ze met vluchtelingen willen omgaan, aldus Die Zeit-redacteur Lenz Jacobsen. Zonder steun van Europa kan Griekenland niet anders dan de grenzen gesloten houden.
Politiek | Nu Turkije de grens voor vluchtelingen heeft opengezet is een herhaling van Merkels beleid van open grenzen ondenkbaar, betoogt een van de uitgevers van de FAZ. Het zou in Duitsland en in de EU voor ongekende verdeeldheid zorgen. Daarom moet de EU samenwerking blijven opzoeken met de Turken, ‘zelfs wanneer dat juist nu moeilijk te accepteren lijkt’.
Reader | In en rond kamp Moria, op het Griekse Lesbos, wonen zo’n twintigduizend asielzoekers onder erbarmelijke omstandigheden. Het leven is er voor veel mensen uitzichtloos. ‘We hebben het over kwetsbare personen die al getraumatiseerd zijn als ze hier aankomen.’
Cultuur | Lange tijd werd de ’Ndrangheta beschouwd als ouderwets – ‘een allegaartje van boerenfamilies en herders’ uit Calabrië – en genegeerd door de media. Die tijden zijn voorbij sinds de Calabrese maffia de Siciliaanse Cosa Nostra van de troon heeft gestoten. In de luwte werd een netwerk opgebouwd dat het hele land teistert.
Reader | De ’Ndrangheta zit overal. Het Italiaanse dagblad Il Sole 24 Ore heeft onderzoek gedaan naar hoe de ’Ndrangheta haar tentakels heeft uitgestrekt over de hele wereld en zo de lokale economie beïnvloedt.
Politiek | Voor Italië is ‘het donkerste uur’ aangebroken. Premier Conte overdreef dus niet toen hij in herinnering riep hoe Churchill het Britse volk in 1940 vroeg een extreem offer te brengen teneinde het monster van het nazisme te stoppen.
Reader | Het coronavirus, schrijft de gerenommeerde Amerikaanse beschouwer van de wereldpolitiek Robert D. Kaplan, is de grootste geopolitieke gebeurtenis sinds de recessie van 2008. Het vormt een bedreiging voor de reputatie en uiteindelijk misschien zelfs voor de overlevingskansen van bepaalde regimes.
Cultuur | Overal in de Verenigde Staten schieten de zogeheten intentional communities als paddenstoelen uit de grond, nu een grote groep Amerikanen inziet hoeveel het oplevert om een stapje terug te doen uit de moderne maatschappij. ‘Ten eerste de sociale contacten, ten tweede een gevoel van zingeving, ten derde de verbondenheid met de natuur.’
Dossier Kledingindustrie | Een dorp in Kerala verwierp alle politieke partijen en droeg het gezag over aan een zakelijke onderneming. Nu ondervinden ze de terugslag.
Politiek | Iran is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld in de coronacrisis. Toch duurde het lang voordat de Iraanse autoriteiten maatregelen namen.
Reader | De onterechte associatie met een anonieme Facebookgroep, opgericht om desinformatie en propaganda op internet te bestrijden, heeft het leven van Mandy Owens volledig op zijn kop gezet.
Politiek | Kimberley Motley is een pro-deo-advocaat die in Afghanistan al jaren (en soms met gevaar voor eigen leven) het onmogelijke voor elkaar krijgt. De wet van Motley beschrijft haar beroemdste zaken en is tegelijkertijd een biografie van een buitengewone vrouw die vecht voor gerechtigheid in een van de gevaarlijkste landen ter wereld. Een voorpublicatie.
Reader | Wereldgebeurtenissen zijn steeds moeilijker te voorspellen en de toekomst wordt steeds ingewikkelder, aldus geschiedenissocioloog Georgi Derluguian. Geconfronteerd met onvrede onder het volk en het risico van een radicale omwenteling in het huidige politiek-economische systeem, is het dringend noodzakelijk om de betrekkingen tussen burgers en staten te herzien. ‘Het verbazingwekkendst is dat dit systeem nog niet is ingestort.’
Economie | Het in Londen gevestigde bedrijf Electro Signs, opgericht in de jaren vijftig, is uitgegroeid tot de marktleider in lichtreclame, met name door zijn bekendheid in de filmwereld. Het succesverhaal van een familiebedrijf.
Reader | De online-encyclopedie toont vooral de prestaties van westerse witte mannen. Natuurkundige Jess Wade vecht voor meer diversiteit. ‘De criteria van Wikipedia zo zijn opgesteld dat witte, mannelijke academici vaker op de site staan dan andere wetenschappers.’
Reader | _360_ kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.