Reader | In de door covid-19 op gang gebrachte infodemie is de afweging voor _360_ een artikel wel of niet te plaatsen een andere dan normaal. Om te beginnen is de doorgaans weelderige voorraad thema’s vrijwel teruggebracht tot één onderwerp, dat in alle vormen en maten en van onder tot boven belicht aan bod komt.
Reader | Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.
Reader | In de Indiase megastad Madras (zeven miljoen inwoners) zet de overheid graffiti in van angstaanjagende virusdeeltjes om bewoners van de straat af te jagen en in hun huizen te krijgen.
Reader | De gezondheid van de bevolking moet zo goed mogelijk worden beschermd, maar gaat het isolement van de economie en de democratie niet te ver? Vorige week kondigde de Oostenrijkse minister-president Kurz al aan dat de strenge lockdown in Oostenrijk wordt versoepeld, maar de meningen in het Alpenland zijn verdeeld.
Reader | Op een VN-bijeenkomst kwam een team van het Chinese telecombedrijf Huawei met een voorstel voor een nieuw internetprotocol, een nieuwe infrastructuur die de macht weghaalt bij het individu en teruggeeft aan de staat. De Britse zakenkrant de _Financial Times_ zocht het tot op de bodem uit.
Economie | Eén ding staat vast: de economie zal nooit meer hetzelfde zijn, stelt de invloedrijke econoom Branco Milanovic, die een parallel trekt tussen de huidige crisis en de val van het Romeinse rijk. ‘De wereld staat voor een ingrijpende verandering.’
Economie | Eerst moet er alles aan worden gedaan om massale werkloosheid te voorkomen. De overige economische stimuleringspakketten komen later, schrijft _The Christian Science Monitor_. ‘Je kunt niet tegelijkertijd hele industrieën platleggen én de economie “stimuleren”.’
Reader | Door de coronamaatregelen in veel Afrikaanse landen komt de brede kloof tussen arm en rijk nog scherper naar voren. Informele werkers staan voor grimmige keuzes wanneer Lagos, de grootste stad van Afrika, op slot gaat.
Reader | President Trump en vooraanstaande zakenmensen vragen zich steeds meer af of het wel verstandig is de Amerikaanse economie nog langer op slot te houden – wat al miljoenen mensen hun baan heeft gekost – om de verspreiding van de coronaepidemie te beteugelen.
Economie | Met het ‘donut’-model van de Britse econoom Kate Raworth wil Amsterdam de economische ravage van de corona-viruspandemie te boven komen. Het model streeft naar een balans tussen het welzijn van de planeet en de welvaart van burgers.
Politiek | Vrij reizen, open grenzen: deze droom van veel Europeanen is met het Verdrag van Schengen 25 jaar geleden werkelijkheid geworden. Maar al tijdens de migratiecrisis voerden verschillende landen opnieuw grenscontroles in en nu verpest ook nog de coronapandemie het jubileumfeest.
Reader | Het conservatieve National Review gebruikt de Zweedse aanpak van de covid-19-epidemie als vingerwijzing naar landen die sociale quarantaine voorstaan.
Cultuur | Een Duits-Deens koppel kan elkaar niet meer bezoeken vanwege de gesloten grenzen. Toch ontmoeten ze elkaar elke dag om koffie te drinken, te kletsen en koekjes te eten – op afstand.
Cultuur | In de Verenigde Staten worden behalve wapens ook individuele of collectieve quarantainebunkers aangeschaft. Er zijn schuilplaatsen te koop met zwembad, schietbaan en bioscoop, zoals de ‘Aristocrat’ voor 8,35 miljoen dollar.
Economie | Het ‘just in time’-beleid van de voedingsindustrie en -distributeurs in de Verenigde Staten liep spaak toen consumenten uit angst voor tekorten massaal aan het hamsteren sloegen. ‘We waren allemaal verrast. We hadden ons hier totaal niet op voorbereid door extra grote voorraden aan te leggen in de VS, of waar dan ook, om eerlijk te zijn.’
Politiek | Schrijver en essayist Arundhati Roy geeft een rauw beeld van de tragedie die de pandemie in India veroorzaakt. Premier Modi krijgt er flink van langs: ‘Wie anders kan, zonder overleg met de deelstaatregeringen, beslissen dat een land van 1,38 miljard mensen binnen vier uur en zonder enige voorbereiding op slot gaat?’
Reader | De coronapandemie en andere zoönotische virusuitbraken die voortvloeien uit wildconsumptie zijn wereldwijde uitdagingen met een lokale oorsprong. Als we die niet op een holistische manier tegemoet treden, kunnen de menselijke, sociale, economische en milieukosten flink uit de hand lopen.
Cultuur | Terwijl het aantal besmettingen onder gelovige joden onophoudelijk stijgt, neemt een minderheid geen maatregelen tegen het virus. Ultraorthodoxe gemeenschappen zijn er lang van overtuigd geweest dat hun veiligheid gegarandeerd was zolang ze zich maar afsloten van de rest van de wereld en de Thora bleven bestuderen.
Reader | De legende wil dat toen in 1634 de builenpest woedde in het kleine Beierse dorpje Oberammergau de inwoners zich wanhopig tot God richtten en Hem beloofden elk decennium een passiespel te zullen opvoeren als Hij de epidemie liet eindigen. Vanaf dat moment stierf niemand meer aan de zwarte dood en sindsdien spelen ze elke tien jaar het leven van Jezus Christus na in een speciaal daarvoor gebouwd theater. Hoe zullen alle godsvruchtige fans de duivelse ironie verklaren dat het dit jaar niet doorgaat uit angst voor een besmettelijke ziekte waarvan het dorp destijds werd verlost?
Cultuur | Hoe wilde flora en fauna bezit nemen van oude fabrieksterreinen, die een grotere biodiversiteit ontwikkelen dan de meeste plekken die we als echte natuur beschouwen.
Reader | Het coronavirus heeft het ons tijdelijk onmogelijk gemaakt de wijde wereld in te trekken. De doorgewinterde globetrotter en reisschrijver Paul Theroux biedt (lees)tips om deze reisloze periode door te komen.
Reader | Vrijwel alle sportwedstrijden zijn afgelast, maar de professionele e-sporter heeft daar nauwelijks last van. Team SoloMid werd na een titanenstrijd van een halfuur verslagen door de Golden Guardians.
Cultuur | In het noordwesten van de Verenigde Staten, in de staat Washington, zorgden exportbeperkingen door de covid-19-epidemie voor reusachtige overschotten in de schelpdierindustrie. Maar slimme oesterkwekers bedachten een plan: heel Washington, met steden als Seattle, moest aan de oesters via onlineverkoop.
Reader | _360_ kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.