Reader | Het gaat er niet om wát iemand denkt, maar hóé hij of zij denkt. Het is een uitspraak van de Brits-Amerikaanse criticus Christopher Hitchens en komt overeen met bijvoorbeeld het belang dat in de wiskunde gehecht wordt aan de ‘weg ernaartoe’.
Reader | Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.
Reader | De Turkse politie ontdekte 167 Afghaanse en Pakistaanse vluchtelingen in een vrachtwagen nabij Samsun, een stad aan de Zwarte Zee.
Reader | Het protest tegen de coronamaatregelen zwelt aan in Duitsland, sommige demonstranten ontkennen zelfs dat er überhaupt zoiets bestaat als SARS-CoV-2. Moeten politici en media met deze groep in gesprek gaan?
Reader | De open brief in _Harper’s Magazine_ die Thomas Chatterton Williams schreef om zich uit te spreken tegen de onverdraagzaamheid in de ‘vrije uitwisseling van informatie en ideeën’ veroorzaakte een lawine aan reacties. Critici zagen een sinistere poging de landelijke discussie over raciale rechtvaardigheid na Black Lives Matter te ondermijnen. Bewees Chatterton hiermee zijn eigen gelijk?
Reader | Waarom je gelijk halen bij medestanders als gelijk hebben voldoende zou moeten zijn? Volgens Graeme Wood is een ingezonden brief alleen betekenisvol wanneer de ondertekenaars hun naam op het spel zetten, een zeker risico nemen.
Reader | Wat in het publieke debat gezegd of geschreven mag worden, wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Niks nieuws, alleen zijn de bezorgdheid en de verontwaardiging veel zichtbaarder dan eerst. En feller. Over dat intolerante klimaat en de neiging anderen met tegengestelde meningen aan de schandpaal te nagelen, publiceerde het Amerikaanse blad Harper’s Magazine een zinnige open brief. Er volgde een hoos aan reacties. Het draait, zo blijkt, niet alleen om de heroïsche verdediging van het vrije woord maar om wie de macht en daarmee invloed heeft.
Reader | Nederland wordt gezien als een voorloper in het uitfaseren van dierproeven. Maar we kunnen nog lang niet zonder. Dat blijkt wel uit de coronapandemie.
Economie | Ooit was het zuiden van Spanje – Sevilla, Cádiz – de poort naar de Nieuwe Wereld. Nu is de regio verarmd geraakt en worden de ooit zo illustere havens gebruikt om drugs te smokkelen en geld wit te wassen. En door recente economische tegenspoed krijgt narcogeld nog meer de overhand. Iemand die (vanwege corona) zijn baan is kwijtgeraakt kan met een nacht drugs uitladen zo 2000 euro verdienen.
Cultuur | Vaderlandsliefde bestaat niet volgens George Kateb, een van de invloedrijkste denkers over individuele vrijheid en democratie in de Verenigde Staten. Over zijn stelling: ‘patriottisme is geen deugd’ sprak hij met John Baskin van het Amerikaanse literaire tijdschrift _The Point_.
Politiek | In Thailand gaan jongeren, ondanks corona, en masse de straat op om democratische hervormingen af te dwingen. Studentenleiders Netiwit Chotiphatphaisal en Suphanut Aneknumwong zijn hoopvol. ‘Wij geloven dat het Thaise volk zich niet zal laten tegenhouden,’ schrijven ze in het Japanse _Nikkei_.
Politiek | Yasaman Khalegian schreef kritische stukken over sociale kwesties in Iran. Op een dag werd ze opgepakt en twee maanden vastgehouden. _IranWire_ tekende het verhaal op van de inmiddels gevluchte journalist.
Cultuur | In Kenia volgden sommige leerlingen onlinelessen, waar andere dat niet konden. Daarom heeft de regering besloten het schooljaar op te schorten. Maar de maatregel maakt de ongelijkheid op onderwijsgebied misschien juist alleen maar groter. ‘Het is zinloos. Volgend jaar moeten we toch weer overnieuw beginnen.’
Reader | In de Mexicaanse hoofdstad zijn veel inwoners afhankelijk van _las pipas_: de tankwagens die bepaalde wijken van water voorzien. In het regenseizoen valt het water met bakken uit de hemel. Schaars is het niet, meer een probleem van watermanagement, infrastructuur en ongelijkheid. Emblematisch, volgens de Zuid-Afrikaanse essayist Rosa Lyster, voor veel metropolen in de wereld.
Cultuur | Componist en muziekcriticus Walter Arlen werd geboren in 1920 in een joodse familie in Oostenrijk en vluchtte in 1939 naar de VS. In Californië ontmoette hij andere bannelingen, zoals Thomas Mann, Arnold Schönberg, Lion Feuchtwanger... _Die Zeit_ sprak met Arlen over zijn monumentale verleden.
Cultuur | De Notre-Dame in Parijs, de Big Ben in Londen en de San-Marco-basiliek in Venetië gelden als bakens van de westerse, Europese beschaving. Maar volgens een spraakmakend nieuw boek is het ontwerp – de dubbele torens, de roosvensters, de koepelgewelven – gekopieerd uit de islamitische wereld.
Reader | _360_ kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.