Reader | Hoeveel sociale verandering voetballers teweeg kunnen brengen mag nooit onderschat worden. Dankzij hen staat de discriminatie hoog op de agenda.
Reader | Onze zwakke en sterke kanten ontdekken en ook anderen beter leren kennen, daartoe dient de geschiedenis, aldus Géraldine Schwarz, met oorlogen en al.
Reader | Niet helemaal onze stijl om de wereldreis die u elke twee weken gewend bent te maken zonder overleg om te buigen naar een afdaling dichter bij huis, op het eigen continent. Maar omdat het Forum on European Culture zo veel aanknopingspunten met de missie van 360 heeft, durfden we het aan. Al was het maar vanwege de mondiale vraagstukken die door schrijvers, denkers en kunstenaars worden onderzocht en verbeeld.
Reader | Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.
Reader | Protesteren tegen al het onrecht in de wereld kan voelen als een gebed zonder end. Is er eindelijk aandacht voor politiegeweld tegen mensen van kleur, breekt er een brand uit in een overvol vluchtelingenkamp op een Grieks eiland. En wat te doen met al die bosbranden en de alsmaar toenemende klimaatverandering (sinds wanneer is het 30 graden in september?!). Om moedeloos van te worden. Deze Londense demonstrant gaf uiting aan dit gevoel, met een kwinkslag. Volgend jaar heeft ze waarschijnlijk weer een reden om de straat op te gaan, want dan staat de wereld nog steeds in brand.
Reader | Vanaf 2021 kent de Berlinale, het filmfestival van Berlijn, zilveren beren toe voor de beste acteerprestaties, zonder een onderscheid te maken op grond van geslacht. Doel is om meer bewustwording te creëren ten aanzien van genderdiscriminatie in de filmindustrie. Maar zorgen genderneutrale prijzen hier wel voor?
Reader | Is er iets wat Zuid-Italianen met Spitsbergers en wat Oost-Duitsers met Parijzenaren verbindt? Wie zijn de Europeanen? Dit onderzoeken kunstenaars, denkers en makers tijdens de derde editie van het Forum on European Culture, van 17 t/m 20 september op verschillende locaties in Amsterdam. Wij wijdden er dit nummer aan.
Reader | De term ‘Europese beschaving’ is onterecht in diskrediet geraakt, stelt historicus Orlando Figes. ‘Een Europees paspoort is een toevluchtsoord in roerige tijden en de Europese beginselen waar het voor staat, verdienen onze bescherming.’
Reader | Europeanen vinden het zo vanzelfsprekend dat ze het zelf niet meer zien, maar er is wel degelijk sprake van een Europese demos: gedeelde en verbindende waarden, stelt de van oorsprong Amerikaanse Susan Neiman. Maar er ontbreekt ook iets: historisch besef.
Reader | Bij de geactualiseerde versie van _Grote verwachtingen_, voegde Geert Mak een epiloog toe naar aanleiding van de covid-19 crisis waarin hij beschrijft hoe de wankele solidariteit van de de eeuwwisseling in Europa extra op de proef wordt gesteld. *Die Zeit* sprak met hem over de toekomst van ons continent.
Reader | Als de Engelse spits verregaand racisme in het voetbal aankaart, wordt ze niet meer geselecteerd voor de nationale selectie. In plaats van verbroedering ondervond zij aan den lijve wat er gebeurt in de sport als een Brits-Afrikaanse vrouw de klok luidt.
Reader | De term ‘Afropeaan’ was voor schrijver en fotograaf Johny Pitts (Sheffield, Groot-Brittannië) een openbaring. Voor het eerst had hij het gevoel misschien wel één geheel te zijn in plaats van ‘een mix’ of ‘half-dit, half-dat’. Met een beperkt budget reisde hij langs grote Europese steden om deze identiteit te onderzoeken. In Afropean brengt hij in woord en beeld verslag uit van zijn reis. Een fragment.
Reader | Als econoom Noreena Hertz aan het begin van de coronapandemie ziek wordt en zelfs afstand moet houden tot haar partner, ontdekt ze wat eenzaamheid met je doet.
Reader | De Zuid-Engelse kust was 200 miljoen jaar geleden de bodem van een tropische zee. Getuigen uit die tijd kun je er nog vinden: na een storm ligt het strand bezaaid met fossielen van oude zeeslakken en prehistorische reptielen. Een wandeling met fossielenverzamelaar James Carroll langs de Jurassic Coast.
Reader | Een ontwerpwedstrijd voor een nieuw paspoort brengt in Taiwan een discussie over nationale identiteit op gang. Het eiland probeert zich al tientallen jaren onder het juk van China uit te worstelen. Wat betekent het om een land te zijn dat door de internationale gemeenschap niet erkend wordt?
Reader | _360_ kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.