Reader | Het is een ware gezondheidstrend geworden: winterzwemmen in open water. Helemaal nu veel mensen bezig zijn hun immuunsysteem te versterken om een coronabesmetting goed door te komen.
Reader | Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.
Reader | Pedro Greco is een van de vijfduizend Argentijnen die zich vrijwillig hebben aangemeld om een coronavaccin te testen. Sinds de eerste prik houdt hij in het tijdschrift Anfibia een dagboek bij. Greco beschrijft hoe het is om niet te weten waarmee je geïnjecteerd bent, maar ook over de voldoening die het geeft om je lichaam uit te lenen aan de wetenschap.
Reader | Onze voorvaderen, de jager-verzamelaars, zouden een zwaar bestaan hebben geleid, waarin ze voortdurend dingen tekortkwamen en meestal vroeg stierven. Dat idee, en het voortdurende streven om schaarste te bestrijden, vormt de basis van onze huidige economie en samenleving. Er blijkt alleen niets van te kloppen.
Reader | Redacteur Eva Wiseman beschrijft de grote voordelen van een verhuizing naar de buitenwijk, een trend die in de coronacrisis veel volgelingen heeft gekregen. Al blijft ze ‘iemand die op voet van beleefde knikjes met de tuin verkeert’.
Reader | Eurocommissaris Margrethe Vestager stelde eerder dit jaar al een nieuw actieplan op voor digitaal onder- wijs, toen akelig duidelijk werd dat niet alle leerlingen toegang hebben tot onlinelessen. In de speech waarin ze het plan toelicht, zei ze dat er geen digitale en groene transitie mogelijk is zonder dat alle lidstaten in staat worden gesteld wetenschappelijk onderzoek van het hoogste niveau op te zetten.
Reader | Corona heeft de wereld niet alleen in een gezondheidscrisis en een recessie gestort, het luidt volgens Capital ook een nieuw economisch bestel in, nu belangrijke principes van het kapitalisme buiten werking zijn gesteld.
Reader | Tijdens de eerste lockdown, in maart, schreef de Franse filosoof Bruno Latour dat hij hoopte dat we collectief zouden gaan inzien dat er grenzen zijn aan groei en globalisering. Onlangs ontving hij de Spinozalens voor zijn bijdragen aan het thema duurzaamheid, dat hij al sinds begin jaren negentig agendeert.
Reader | De enige uitweg uit de crisis is aannames te ontmantelen die de maatschappij opdeelt in winnaars en verliezers. Dat zegt Michael Sandel, de ‘filosoof met de wereldwijde uitstraling van een rockster’. De coronapandemie biedt een beginpunt voor vernieuwing en debat om te beginnen over de waardigheid van werk.
Dossier Generaties | Ze zijn rond de dertig en en hebben meer dan één professionele identiteit. Daarom gebruikt deze generatie een slash (schuine streep) als ze zich voorstellen: ‘Ik ben verpleegkundige/dj.’ In deze crisis komt het goed uit om van meer dan één beroep te kunnen leven.
Reader | Is lachen echt het beste medicijn? Het lijkt er wel op, gezien de aanhoudende populariteit van coronavirus-memes op sociale media. Is lachen echt het beste medicijn? Het lijkt er wel op, gezien de aanhoudende populariteit van coronavirus-memes op sociale media.
Economie | Libanon heeft veel geïnvesteerd in de landbouw om de groeiende bevolking in voedsel te voorzien. Het land heeft zo’n 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen. Vooral plaatselijke injecties kassen en de teelt van groenten en aardappelen hebben gezorgd voor meer inkomsten en werkgelegenheid.
Economie | Armoede is de belangrijkste factor in de verspreiding van het coronavirus in Kenia. We hebben een ‘vaccin’ nodig die de bestaanszekerheid van economisch kwetsbare mensen beschermd, stelt Oby Obyerodhyambo van het Keniaanse discussieplatform _The Elephant_.
Reader | Het gevaar dreigt dat de toch al grote ongelijkheid in de wereld nog verder wordt vergroot door de coronacrisis, zegt de VN-hulporganisatie UNDP. Een basisinkomen biedt een vangnet en voorkomt sociale onrust. Hiermee worden naast de kosten ook de baten van globalisering eerlijk verdeeld.
Cultuur | Geluk is een doel geworden dat elke dag opnieuw het nastreven waard is. Maar wat geluk is, daar bestaan ontelbaar veel voorstellingen van. Deze bijvoorbeeld: ‘Geluk is een kortstondige, positieve afwijking van het individuele tevredenheidsniveau.’
Cultuur | In de Beringzee, halverwege tussen Alaska en Siberië, ligt een eiland gehuld in mist: St. Matthew. Sarah Gilman van Hakai Magazine bezocht het afgelegen oord en beschrijft de barre geschiedenis van het eiland. ‘Ik was benieuwd hoe het zou voelen om op een plek te zijn die zich zo sterk verzet tegen de aanwezigheid van de mens.’
Reader | In de Londense National Gallery is een overzicht te zien van het werk van Artemisia Gentileschi: adembenemende schilderijen van een zestiende-eeuwse kunstenares die zich het recht op expressie (en wraak) toe-eigende.
Reader | _360_ kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.