Reader | Bijna de helft van de vrouwen in Senegal deelt hun echtgenoot met minstens één ander.
Cultuur | Wat is er fijner dan een vooroordeel ontkrachten? Nicolas Pelham, Midden-Oostencorrespondent van _The Economist,_ werd vlak voor zijn terugkeer naar het VK tegengehouden in Iran, en ontwikkelde niet alleen een goede band met enkele van zijn bewakers, maar ontdekte ook de geheime kanten van Teheran.
Cultuur | Alex en zijn familie verhuisden toen hij nog klein was van de Filipijnen naar Amerika. Lola ging mee. Ze bracht de kinderen naar school, kookte voor het gezin, waste hun kleren, bediende de ouders, en kreeg daarvoor nooit enige waardering. Pas rond zijn twaalfde realiseerde Alex wat Lola was: een slaaf.
Cultuur | Al vijf jaar voert Karthic Thallikar uit Arizona zijn strijd tegen het gezoem dat datacentra in zijn buurt verspreiden, het soort laagfrequente ruis van de technologische revolutie waar nog nauwelijks regelgeving over bestaat. Bianca Bosker volgde zijn eenzame odyssee en verdiepte zich in onze moeilijke relatie met geluid, waar we in de moderne wereld steeds minder aan ontkomen.
Reader | ‘Ground zero’ van de klimaatverandering, zo bestempelen wetenschappers Groenland. Vrijwel nergens anders zijn de consequenties ingrijpender dan hier. De inuit bedachten zelfs een nieuw woord voor wat er om hen geen gebeurt: ‘uggianaqtuq’, oftewel ‘vreemd gedrag’.
Cultuur | De Duitse Pascal (niet zijn echte naam) wilde zijn grote jongensdroom najagen: piloot worden bij Lufthansa. Maar om dit te verwezenlijken moest hij op de luchtvaartschool ontgroeningsrituelen doorstaan die hij zelf ‘grensoverschrijdend’ en ‘discriminerend’ noemt. Hij ontdekt een wereld van drill-sergeanten, gedwongen dronkenschap en roze tutu’s, die door Lufthansa angstvallig verborgen worden gehouden.
Cultuur | In de VS komen elke dag tien mensen om door verdrinking, in meren, rivieren, zwembaden, de oceaan. Gene en Sandy Ralston helpen bij het zoeken naar de lichamen.
Cultuur | Smartphones mogen de neiging hebben al onze aandacht op te slokken, dat we ons nauwelijks nog van werk los kunnen maken is te wijten aan een ander device, zegt Amanda Mull. ‘Je bent alleen nog ziek als er écht iets aan de hand is. Anders werken jij en je verkouden hoofd gewoon vanuit huis.’
Politiek | Als kind merkte Manuela Polaszczyk dat er vreemde dingen om haar heen gebeurden. Vrienden die wilden vluchten werden bijvoorbeeld kort nadat ze thuis over hen had verteld gearresteerd. Dertien jaar geleden kwam ze erachter dat ze al die tijd het hulpje was van een Stasi-spion: haar vader.
Politiek | In juli 2019 ontving Nicolas Pelham, Midden-Oosten-correspondent van _The Economist,_ een zeldzaam journalistenvisum voor Iran. Op de dag dat hij naar huis zou vliegen, werd hij tegengehouden. De langdurige gevangenschap die volgde, nam een verrassende wending. ‘Ik had het gevoel dat ik een sleutel tot een geheime tuin had gekregen, en er steeds weer uit werd weggetrokken.’
Reader | Nadat Andy ernstig hersenletsel heeft opgelopen, denkt hij in contact te staan met de geestenwereld. Zijn broer, een waarheidsgetrouw journalist, besluit hem te vergezellen op een spiritueel zomerkamp. Een schitterend en ontroerend verhaal over het channelen van doden, kwantumverstrengeling en de kracht van broederliefde.