Reader | Het coronavirus is voor velen nog iets geheimzinnigs, haast mystieks, waar je de hele dag door over hoort maar weinig van ziet. Niet voor niets roept de pandemie op tot de ene na de andere samenzweringstheorie, over regeringen die wereldwijde plannen smeden, bijvoorbeeld om ons voor hun surveillancekarretje te spannen (hierover meer in #180).
Reader | Volgens medisch historicus Frank Snowden vertoont de huidige situatie veel paralellen met pandemieën uit het verleden. ‘Als Donald Trump nu vraagt “Wie had dit kunnen weten?” is mijn antwoord: “Iedereen!”’
Dossier Generaties | Een recessie betekent slecht nieuws voor iedereen, van baby’s tot bejaarden. Evenals een pandemie. Maar millennials lijken het onevenredig slecht te hebben getroffen. Zelfs in een tijd van economische groei weten de meest succesvolle onder hen het hoofd net boven water te houden. Een aanklacht.
Cultuur | Echtgenoten van hetzelfde geslacht zijn vaak gelukkiger in hun relatie dan heteroseksuele partners, zo blijkt uit recent onderzoek. Wat is hun geheim?
Politiek | Bijna twintig jaar lang maakte Murat Cem als informant jacht op misdadigers, maar aan de laatste zaak ging hij kapot. De Berlijnse aanslagpleger Anis Amri kon hij niet tegenhouden. Hier vertelt ‘VP01’ voor het eerst zijn verhaal. ‘Je moet constant doen alsof. Je krijgt geen moment rust in je hoofd.’
Politiek | Sinds 2011 vecht het Syrische regime tegen het eigen volk. Nu staan in Duitsland voor het eerst oorlogsmisdadigers voor de rechter. Over een historisch proces en de grijze gebieden tussen goed en kwaad.
Economie | In de wereld van de tampon staat al vele decennia één bedrijf onbetwist aan de top. Maar de laatste jaren wordt de markt overspoeld door nieuwe merken, die niet alleen feministisch zijn, maar ook ecologisch verantwoord.
Economie | Er bestaat een bloeiende handel in luxe apocalypsaccomodaties, die een comfortabel onderkomen bieden in tijden van pandemieën en nucleaire oorlogen – aan ieder die het betalen kan.
Cultuur | Molly Young werkte bij veel verschillende start-ups, en bestudeerde met zowel fascinatie als ontzetting de taal waarin haar collega’s zich uitdrukken. De aan voortdurende verandering onderhevige lege woorden dienen volgens haar om te verbloemen en verdraaien, maar bovenal om te verhullen.
Reader | Geeft pijn een diepere betekenis aan ons bestaan? Jo Cameron, die niet in staat is pijn te voelen, zowel fysiek als emotioneel, doet vermoeden van niet. Voor wetenschapper is ze een ‘droommeisje’, en ze werkt graag mee aan hun onderzoeken, zodat ze het lijden van anderen misschien verzachten.
Cultuur | Soms moet de realiteit worden afgezwakt om geloofwaardig te zijn. Soms ook kies je zelf wat realiteit is en wat je gelooft. Zoals Paul Auster wanneer hij tijdens zijn reis naar de geboorteplaats van zijn grootvader in Oekraïne een verhaal hoort dat even grimmig als verbijsterend is.