Cultuur | Omdat er zes weken geen _360_ verschijnt, hebben we een cadeau voor u samengesteld: zes voorpublicaties en nog veel meer leestips voor de zomer. Hier leest u wat u kunt verwachten.
Reader | Sinds zijn debuut _Waarom ik soms op en neer spring_ is Naoki Higashida een internationaal fenomeen; na Murakami is hij waarschijnlijk de best verkopende auteur van Japan. Op zijn vijfde werd hij gediagnosticeerd met een non-verbale vorm van autisme. Hier leest de inleiding van journalist David Mitchell, gevolgd door enkele hoofdstukken van de auteur zelf.
Reader | Johann Hari lijdt al sinds zijn puberteit aan depressies, en begon ook al jong met het nemen van antidepressiva. Hij kreeg – net als vele anderen – te horen dat zijn probleem werd veroorzaakt door een chemische onbalans in zijn hersenen. Eenmaal volwassen kwam hij erachter dat de oorzaak ergens heel anders moet worden gezocht.
Cultuur | Veel toeristen staan vreemd te kijken wanneer ze in Turkije op ruïnes van Griekse steden stuiten, of ontdekken dat Napels een Griekse naamgeving is. Nog onbekender is dat er Griekse steden waren tot in de uitlopers van de Himalaya. Matyszak laat zien welke culturen van invloed waren op het Oude Griekenland, en zo indirect op de westerse wereld.
Cultuur | BBC-documentairemaker Lucy Cooke ontrafelt in _Wilde verhalen_ talloze hardnekkige misverstanden over dieren. Zo blijken elanden nogal alcoholistisch aangelegd en die kleffe pinguïns notoire schuinsmarcheerders te zijn. Maar ze laat bovenal zien hoe de verhalen die we bedenken meer over ons zeggen dan over de beesten in kwestie. Hier leest u het verhaal van de kikker, het lievelingsdier van de auteur, dat door de eeuwen heen voor heel onverwachte doeleinden is ingezet – met treurige gevolgen.
Reader | Eeuwenlang is er onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest. Maar in werkelijkheid bestaat er geen enkel verschil, zegt Nobelprijswinnend psychiater en neurowetenschapper Eric Kandel. Psychische problemen zijn neurologisch en neurologische psychisch. In het hoofdstuk over verslaving zet hij uiteen dat dat geen morele zwakte is, zoals lang werd aangenomen, maar een puur fysiek verschijnsel.
Cultuur | De Joodse Otto Silbermann weet in 1938 te ontsnappen aan de nazipogroms, maar verliest daardoor alles: zijn bezittingen, zijn waardigheid en uiteindelijk ook zijn verstand. Zelfs wanneer hij, gek geworden van angst, opgesloten wordt in een inrichting, blijft hij geloven in het goede van de mens.
Reader | Een zomerse selectie van de beste boeken en schrijvers wereldwijd.