Radio Free Europe / Radio Liberty
| Praag | Maarten Zuiderhoek | 03 april 2025Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:
» Politico: Elon Musk verlaat mogelijk binnenkort de regering-Trump
» India: minstens 21 doden bij een explosie in een clandestiene vuurwerkfabriek
Hongarije kan zijn arrestatieplicht omzeilen via een juridische achterdeur
Vanochtend vroeg landde het vliegtuig van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op het vliegveld van Boedapest, waar de Hongaarse minister van Defensie, Krzysztof Szalai-Bobrovnitzky, hem verwelkomde. ‘Welkom in Boedapest, Benjamin Netanyahu’, schreef Szalai-Bobrovnitzky op Facebook. Netanyahu zal tijdens zijn bezoek gesprekken voeren met de Hongaarse minister-president Viktor Orbán en andere functionarissen voordat hij op 6 april terugkeert naar Israël, meldt het Panarabische dagblad al-Sharq al-Awsat.
Op 21 november vaardigde het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel uit tegen Netanyahu op beschuldiging van misdaden tegen de mensheid. Hetzelfde arrestatiebevel werd uitgevaardigd tegen de voormalige Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, en de voormalige militaire commandant van Hamas, Muhammad al-Dhaif, die in juli gedood werd bij een Israëlische luchtaanval op Gaza. Hoewel Hongarije in 1999 het Statuut van Rome heeft ondertekend, het internationale verdrag voor de oprichting van het Internationaal Strafhof, heeft Boedapest het arrestatiebevel niet opgevolgd, merkt de Saoedische krant op.

Viktor Orbán nodigde Netanyahu publiekelijk uit, kort nadat het Internationaal Strafhof het arrestatiebevel uitvaardigde. ‘Ik garandeer hem dat, als hij komt, de uitspraken van het Internationaal Strafhof geen effect zullen hebben in Hongarije,’ zei Orbán destijds. Het Internationaal Strafhof kan niemand arresteren, legt Radio Free Europe/Radio Liberty uit, maar de staten die het Statuut van Rome hebben ondertekend zijn wel verplicht dit te doen.
Tamas Adany, een Hongaarse professor van het internationaal recht, zegt dat ‘de meeste landen die een internationaal verdrag ondertekenen, dit ook opnemen in hun nationale wetgeving’. Hongarije heeft dan wel het Statuut van Rome ondertekend, het heeft nooit de stap genomen om de regels in het verdrag in haar wetgeving te integreren. Dit is ook de uitleg die de Hongaarse autoriteiten voorleggen. Adany voegt echter toe dat Netanyahu ook beschuldigd wordt van oorlogsmisdaden onder het internationale gewoonrecht, dat uit de jaren veertig stamt. De professor is er echter van overtuigd ‘dat de arrestatie niet zal plaatsvinden’.