Nieuwe piek in voedselprijzen treft lage-inkomenslanden

© Bernd Dittrich / Unsplash

El País

| Madrid | Joep Harmsen | 25 november 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Indiase bioscoopwereld grijpt terug op oude successen na reeks geflopte films

» Russisch parlement neemt begroting aan met recordbedrag voor het leger

Soedan, Zuid-Soedan, Palestina, Haïti en Mali zwaarst getroffen

De voedselprijzen bereikten in oktober het hoogste niveau in anderhalf jaar volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). ‘Een nieuwe klap voor landen met minder financiële middelen’, aldus El País. Gewapende conflicten en extreme weersomstandigheden zijn verantwoordelijk voor de stijging van de voedselprijzen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Volgens de laatste cijfers van de FAO hebben ongeveer veertig landen in de wereld nu buitenlandse hulp nodig om hun bevolking te voeden. Drieëndertig daarvan zijn Afrikaans, negen Aziatisch, twee Latijns-Amerikaans (Venezuela en Haïti) en één Europees (Oekraïne). Deze situatie wordt verergerd door de financiële spanningen in het Mondiale Zuiden, dat al meer betaalt voor zijn schulden dan het ontvangt aan ontwikkelingshulp en waarvan de regeringen de handen gebonden zijn als het gaat om het reageren op voedseltekorten. In 22 landen – aangevoerd door Soedan, Zuid-Soedan, Palestina, Haïti en Mali – is de situatie bijzonder ernstig en zijn ‘dringende maatregelen’ nodig, aldus het VN-agentschap.

De FAO-prijsindex steeg in oktober met 2 procent, een stijging van ongeveer 5,5 procent ten opzichte van een jaar geleden. Desondanks blijft deze indicator 20 procentpunten onder het recordniveau dat in maart 2022 werd geregistreerd, weken nadat de eerste troepen van Vladimir Poetin de grens met Oekraïne overstaken.

Recent verschenen