360 Magazine
| Amsterdam | 27 oktober 2022Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:
» Zelensky vraagt internationale gemeenschap om 38 miljard dollar
» Iran: vijftien mensen gedood bij aanslag IS op sjiitisch heiligdom
Wereldwijd meer investeringen in groene alternatieven
‘Hoewel sommige landen dit jaar meer kolen verbranden als reactie op aardgastekorten door de inval van Rusland in Oekraïne, zal dat effect naar verwachting van korte duur zijn’, schrijft The New York Times. De energiecrisis als gevolg van oorlog in Oekraïne zal de wereldwijde overgang van fossiele brandstoffen naar schonere technologieën als wind, zon en elektrische voertuigen waarschijnlijk eerder versnellen dan vertragen. Die conclusie trekt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in zijn jaarlijkse World Energy Outlook, een rapport van 524 bladzijden dat de wereldwijde energietrends tot 2050 voorspelt.
Een belangrijke reden is dat veel landen dit jaar op de stijgende prijzen voor fossiele brandstoffen hebben gereageerd door de inzet voor groene alternatieven te vergroten. In de Verenigde Staten heeft het Congres in het kader van de recente Inflation Reduction Act meer dan 370 miljard dollar aan uitgaven voor CO2-besparende technologieën goedgekeurd. Japan werkt aan een nieuw programma voor ‘groene transformatie’, waarmee onder andere kernenergie en waterstof kunnen worden gefinancierd. Zowel China als India en Zuid-Korea heeft zijn nationale doelstellingen voor hernieuwbare energie en kernenergie verhoogd.
Toch vindt de verschuiving naar schonere energiebronnen niet snel genoeg plaats om enkele van de meest ernstige en onomkeerbare risico’s van klimaatverandering, zoals grootschalige misoogsten of instorting van ecosystemen, te voorkomen, aldus het agentschap. Op basis van het huidige beleid wordt verwacht dat het wereldwijde gebruik van steenkool de komende jaren begint af te nemen. Ook zal de vraag naar aardgas tegen het einde van dit decennium een hoogtepunt bereiken en het gebruik van olie zal tegen het midden van de jaren 2030 afvlakken, verwacht het IAE.
Lees ook: