360 Magazine
| Amsterdam | 06 juni 2022Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:
» Duizenden aangespoelde dolfijnen door oorlog Oekraïne, aldus wetenschappers
» Onderzoek: steeds minder besneeuwde bergtoppen in Alpen
Bij protesten in 2019 vielen 120 slachtoffers
Precies drie jaar nadat een protest in de Soedanese hoofdstad Khartoem aan honderdtwintig protesterende burgers het leven kostte, wachten de nabestaanden nog steeds op gerechtigheid, zo meldt Al Jazeera. De protesten van 3 april 2019 tegen de militaire regering werden met bloedig geweld neergeslagen, maar het onderzoek stagneerde en bewijsmateriaal zou zijn vernietigd.
Amira Kabous, vicevoorzitter van de organisatie die de nabestaanden vertegenwoordigt en die zelf een zoon verloor op die dag, zegt tegen Al Jazeera dat de meeste Soedanezen denken dat de aanval op de sit-in georkestreerd was. Talrijke getuigenverklaringen en vrij beschikbaar bronmateriaal wijzen op een goed gecoördineerde aanval door de politie, het leger en de Rapid Support Forces (RSF), een paramilitaire groep die gevormd werd uit tribale milities die met staatssteun duizenden mensen hebben vermoord in de westelijke provincie Darfur.
Een aantal niet-geïdentificeerde lichamen moet nog worden onderzocht
De woordvoerder van het leger, Nabil Abdullah, weigerde te reageren toen Al Jazeera vroeg naar beschuldigingen dat de strijdkrachten verantwoordelijk waren. Hij zei echter wel dat het leger meewerkt aan het nationale onderzoek en de resultaten afwacht.
Nabil Adib, hoofd van de commissie die belast is met het onderzoek naar de gebeurtenissen van 3 juni 2019, legde aan Al Jazeera uit dat het onderzoek geen vooruitgang heeft kunnen boeken omdat Abdallah Hamdok, die in januari aftrad als premier, niet is vervangen. Adib voegde eraan toe dat een aantal niet-geïdentificeerde lichamen nog onderzocht moet worden, maar dat alleen de premier – en geen enkele andere autoriteit – een dergelijk verzoek kan goedkeuren.
Families van slachtoffers, overlevenden en de wijdverbreide prodemocratische beweging van het land hebben het Internationaal Strafhof (ICC) opgeroepen om een onderzoek te starten naar de dood van de demonstranten.
Lees ook: