Soedan: het leger neemt het presidentieel paleis in

© AFP

Africanews

| Pointe-Noir | Maarten Zuiderhoek | 21 maart 2025

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS: Trump tekent eigenhandig decreet om ministerie van Onderwijs op te heffen

» Hamas vuurt raketten af op Tel Aviv, Israël breidt zijn grondoperaties uit

Het is een symbolische overwinning voor het Soedanese leger

Het Soedanese leger onder leiding van generaal Abdel-Fattah Burhan heeft eerder deze ochtend het presidentieel paleis in de hoofdstad Khartoem ingenomen. In dit inmiddels verwoeste gebouw zetelde het Soedanese parlement voor de oorlog. Volgens Africanews is het een symbolische overwinning voor het leger, dat al maanden bezig is de Rapid Support Forces (RSF) van generaal Muhammad Hamdan Dagalo uit de hoofdstad te verjagen.

Toen het conflict tussen het Soedanese leger en de RSF twee jaar geleden begon, werd Khartoem binnen de kortste keren door de RSF ingenomen. Het leger heeft sindsdien beetje bij beetje de hoofdstad terugveroverd, met het gevolg dat Khartoem er vandaag uitziet als een slagveld. Auto’s zijn kapot geschoten en gebouwen zijn geplunderd en opgeblazen. Het terugwinnen van het paleis werd ook bemoeilijkt door de grote hoeveelheid scherpschutters die de RSF verspreid heeft over de hoofdstad, meldt The New York Times.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het aantal inwoners van de hoofdstad is gekrompen van acht naar twee miljoen. De meesten van hen zijn door het Soedanese leger ondergebracht in kampen aan de rand van Khartoem. Kamal Juma, een van de weinigen die in het centrum bleven wonen, zei dat de RSF toen ze wegtrokken om geld vroegen. ‘Als we niet konden betalen werden we doodgeschoten.’ Hoewel er opluchting is bij de inwoners van de hoofdstad, is er weinig kans dat de oorlog binnenkort zal eindigen, merkt The New York Times op.

De voormalige Soedanese president Omar al-Bashir woonde ook in het presidentieel paleis. Hij werd in 2019 afgezet in de nasleep van grote protesten tegen zijn autocratisch gedrag. Daarna was er een tijdelijke en onstabiele democratie totdat een militaire coup geleid door Burhan en Dagalo in 2021 de macht overnam. Sinds 2023 zijn de twee generaals met elkaar verwikkeld in een gevecht dat is uitgelopen op een van de meest dodelijke proxy-oorlogen van dit moment, aldus Africanews.

Recent verschenen