360 Magazine
| Amsterdam | 25 januari 2022Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:
» Drama tijdens Africa Cup: acht doden bij gedrang rond wedstrijd Kameroen
» Spanje doneert in totaal 50 miljoen vaccins aan ontwikkelingslanden
Een overwinning voor de taliban, aldus critici
In Oslo leidt het eerste bezoek van een officiële talibandelegatie aan een westers land tot opschudding. Vijftien leden van het talibanregime, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Amir Khan Muttaqi, zijn op zondag 23 januari in Scandinavië aangekomen op uitnodiging van de Noorse regering.
Het is de eerste keer dat de taliban in een westers land worden verwelkomd sinds de islamisten in augustus 2021 in Kaboel aan de macht zijn gekomen. Een initiatief ’dat lange tijd en in het geheim door het ministerie van Buitenlandse Zaken is voorbereid’, schrijft het dagblad Verdens Gang.
Voor de Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Anniken Huitfeldt van de Arbeidspartij, betekent het bezoek geen erkenning van de talibanregering, zegt ze tegen het Noorse dagblad: ‘Dit is geen legitimatie van de taliban. Maar we moeten praten met degenen die vandaag de dag in de praktijk het land besturen. Wij kunnen niet toestaan dat de politieke situatie leidt tot een nog ergere humanitaire catastrofe.’
‘Noorwegen kan niet onderhandelen met de taliban. De taliban is niet te vertrouwen’
Afgelopen zondag, tijdens de eerste dag van de besprekingen in Oslo, kregen vertegenwoordigers van de Afghaanse civil society – sommigen in ballingschap, anderen uit hun thuisland – de gelegenheid om aan de talibandelegatie hun prioriteiten naar voren te brengen en hun angsten kenbaar te maken. Maandag hadden de taliban een ontmoeting met de Amerikaanse, Franse, Duitse, Britse en Italiaanse diplomaten die verantwoordelijk zijn voor Afghanistan, alsmede met vertegenwoordigers van de Europese Unie (de meeste diplomaten in Kaboel zijn vorig jaar vertrokken). Dinsdag zal naar verwachting gewijd zijn aan bilaterale ontmoetingen met Noorse diplomaten, waarbij kwesties als de rechten van meisjes en vrouwen, onderwijs en de rechten van minderheden op de agenda zullen staan.
Dit bezoek wordt in eigen land bekritiseerd. Reeds afgelopen vrijdag kwamen demonstranten, vooral Afghaanse vluchtelingen, in Oslo bijeen om de gebeurtenis aan de kaak te stellen. ‘Noorwegen kan niet onderhandelen met de taliban. De taliban is niet te vertrouwen. Ze zeggen dat ze niets verkeerd doen, maar ze vermoorden en vervolgen mensen in Afghanistan,’ schreeuwden demonstranten voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, meldt het dagblad Aftenposten. ‘Dit is een diplomatieke overwinning voor de taliban,’ zei Zahir Athari, een van de vluchtelingen.
Lees ook: