Telefoongesprek Trump en Poetin resulteert in zeer beperkt staakt-het-vuren

Donald Trump en Vladimir Poetin schudden elkaar de hand aan het begin van een ontmoeting in het presidentieel paleis in Helsinki, Finland, 16 juli 2018. – © Pablo Martinez Monsivais / AP Photo

The Times

| Londen | Marc van Rijswijk | 19 maart 2025

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Presidenten van de DRC en Rwanda ontmoeten elkaar in Doha om vrede te bespreken

» Duitsland: Bondsdag neemt grootschalig investeringsplan voor herbewapening aan

Poetin belooft aanvallen op de energie-infrastructuur te staken

Na een discussie van bijna twee uur kwamen de twee leiders dinsdag overeen om in Oekraïne een ​​staakt-het-vuren van dertig dagen te sluiten en de aanvallen op de energie-infrastructuur te staken. Moskou stemde woensdag ook in met de uitwisseling van 175 krijgsgevangenen met Oekraïne. ‘Trump hoopte oorspronkelijk zijn “uitstekende relatie” met Poetin te gebruiken om hem zover te krijgen dat hij akkoord zou gaan’ met een alomvattende wapenstilstand, merkt The Times op.

Overigens eiste Poetin, zonder zich te committeren aan een volledig langdurig staakt-het-vuren, een einde aan de ‘herbewapening’ van Oekraïne en een stopzetting van de westerse hulp aan Kyiv. Door de Russische aanvaarding van een zeer beperkt staakt-het-vuren kan Trump ‘zijn gezicht redden, maar er zijn geen aanwijzingen dat Moskou bereid is de oorlog te beëindigen zonder de capitulatie van Kyiv’, analyseert The Times.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Volgens Die Zeit is ‘Poetin erin geslaagd om minimale concessies aan Trump te verkopen als vooruitgang in het vredesproces’. Voor de Russische president was ‘dit telefoongesprek vooral bedoeld om zichzelf te bevrijden van het dilemma dat het Amerikaans-Oekraïense aanbod van een staakt-het-vuren zonder voorwaarden met zich meebracht. Een positief antwoord zou hem zijn militaire invloed over Oekraïne hebben ontnomen voordat de vredesonderhandelingen zelfs maar begonnen. Maar een duidelijk “nee” had Trump boos kunnen maken, en het is moeilijk in te schatten welke gevolgen dat gehad zou hebben,’ analyseert het Duitse weekblad.

Poetins oplossing voor dit dilemma: ‘de onderhandelingen laten ondersneeuwen onder de details en steeds nieuwe eisen stellen en ondertussen de oorlog op de grond voortzetten. Vanuit Poetins perspectief is deze cynische tactiek rationeel, omdat het Russische leger in de uitputtingsoorlog in de loopgraven op de lange termijn in het voordeel is,’ aldus Die Zeit. ‘Poetin probeerde tijd te winnen en Trump speelde het spelletje mee,’ concludeert Der Spiegel.

Recent verschenen