Topdiplomaat en Nobelprijswinnaar Henry Kissinger overleden

© Witte Huis / WIkimedia Commons

Politico

| Brussel | Joep Harmsen | 30 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Wapenstilstand tussen Israël en Hamas op het laatste moment verlengd

» Japan vraagt VS om Osprey-vluchten te stoppen na dodelijke crash

Kissinger was de ‘invloedrijkste diplomaat van de VS’

Henry Kissinger, een bepalend figuur in de Amerikaanse politiek, overleed op woensdag op honderdjarige leeftijd ‘in zijn huis in Connecticut’. Dat heeft zijn adviesbureau, Kissinger Associates, bekendgemaakt. De voormalig minister van Buitenlandse Zaken onder Richard Nixon en Gerald Ford was de ‘invloedrijkste diplomaat van de Verenigde Staten’, aldus de Amerikaanse website van Politico.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Als enige persoon ooit die tegelijkertijd nationaal veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken van het Witte Huis was, oefende hij een controle uit over het buitenlands beleid van de VS die zelden werd geëvenaard door iemand die geen president was’, schrijft The Washington Post. Als initiatiefnemer van het aanhalen van de betrekkingen met de Sovjet-Unie en openen van gesprekken met Mao’s China in de jaren zeventig kan Kissinger ‘grotendeels verantwoordelijk worden gehouden voor de ingrijpende politieke veranderingen die de loop van de wereldpolitiek hebben veranderd’, aldus het Amerikaanse dagblad.

Hij kreeg samen met Le Duc Tho van Vietnam de Nobelprijs voor de Vrede voor de geheime onderhandelingen die in 1973 leidden tot het akkoord van Parijs en zo een einde maakten aan de Amerikaanse deelname aan de Vietnamoorlog. Zijn diplomatieke bemiddeling na de oorlog van 1973 in het Midden-Oosten hielp de relaties tussen Israël en zijn Arabische buren te stabiliseren.

‘Weinig diplomaten zijn met zo veel passie gevierd en verguisd als Kissinger’

Maar de Amerikaanse pers, te beginnen met The New York Times, wijst ook unaniem op de ‘gecompliceerde nalatenschap’ van de voormalig minister van Buitenlandse Zaken. ‘Weinig diplomaten zijn met zo veel passie gevierd en verguisd als Kissinger’, aldus het Amerikaanse dagblad. Het imago van de diplomaat is zwaar beschadigd geraakt door enkele donkere bladzijden in de geschiedenis van de Verenigde Staten: zo steunde hij de militaire coup in Chili in 1973, waarbij de democratisch gekozen president Allende werd afgezet, en de invasie van Oost-Timor door de Indonesische president Soeharto in 1975, die leidde tot de dood van 200.000 mensen.

‘Mensenrechtenactivisten’ hebben ook ‘lang betoogd dat Kissinger aangeklaagd had moeten worden wegens oorlogsmisdaden voor zijn rol in het toezicht houden op de geheime bombardementen van de regering Nixon op Cambodja en Laos op het hoogtepunt van de Vietnamoorlog’, schrijft The Wall Street Journal. Volgens deskundigen uit Zuidoost-Azië doodden Amerikaanse militaire operaties duizenden Cambodjanen en Laotianen en hielpen ze onbedoeld de radicale Rode Khmer-beweging aan de macht in Phnom Penh.

Lees ook:

Recent verschenen